Blind Höna

Sedan 2001

Tidningen Arbetsliv om användarovänliga datasystem

3 oktober 2005 | 2 kommentarer

arbetsliv.jpgDen digitala arbetsmiljön och den kognitiva ergonomin uppmärksammas också i nya numret av tidningen Arbetsliv. Användarovänliga datasystem gör oss sjuka är en intervju med Jonas. Dessutom finns en artikel om kyrkans system Kbok och vinnarna av Användarnas IT-pris.
Arbetsliv ges ut av Prevent, en intresseorganisation inom arbetsmiljöområdet som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Tidningen är gratis och delas ut gratis till personalansvariga, utbildningschefer, skyddsombud, företagshälsovården med flera. Upplagan är 186.000 exemplar.
Det känns som det håller på att lossna. Jag har försökt fästa uppmärksamheten på att dåliga program och system är ett arbetsmiljöproblem i flera år. Det har varit frustrerande hur trögt det varit att få forskare och centrala aktörer inom området att förstå omfattningen och vidden av den förändring som skett inom arbetslivet de senaste sju-åtta åren.
Men i en enkät publicerad av Arbetslivsinstitutet våren 2005 framgår det att högskolorna runt om i landet framöver vill prioritera forskning på detta område de närmaste åren:
”Fortsatt inriktning mot kognitiv ergonomi” skriver man på Luleå Tekniska Universitet. ”Arbete om mental belastning och informationsergonomi kommer att öka”, skriver Lantbruksuniversitetet. ”Mot kognitiv ergonomi, mot ledarskap” sammanfattar KTH sin inriktning. ”Ytterligare fokusering på kognitionsergonomiska aspekter” säger Chalmers.
Ja, även Arbetslivsinstitutet – som i oktober 2005 inte har ett enda eget dokument om kognitiv ergonomi på sin webbplats – anger nu att man ska satsa på ”sammankoppling av FoU om arbetsfysiologi, ergonomi (med speciell betoning på kognitiv belastning) och olika stressfaktorer i arbetslivet”.
Det tar sig.

Kommentarer

2 kommentarer to “Tidningen Arbetsliv om användarovänliga datasystem”

  1. Toni Ivergård & IMC AB
    oktober 7th, 2015 @ 12:06

    Mitt första större verk var boken INFORMATIONS ERGONOMI (1969), Rabén & Sjögren,215 sidor. Boken omfattade basen för en kognitiv syn på förståelsen av informationsbehandling anpassad till en bered syn på arbetslivets behov.

    Boken översattes till Engelska redan 1982 (Chartwell-Bratt Ltd) och har sprits inom arbetslivet i en stor del av världen. Nu, 40 år senare är den fortfarande aktuell. Nya upplagor på Polska, Mandarin, Spanska, m fl har sucsesivt spridits (ofta i piratupplagor).
    Tråkigt, men ändock bra! Mina andra böcker om t ex Controll Rooms & Ergonomics samt Boken Designing Service Execellence (Hunt & Ivergard) är oxå aktuella.
    Alla dessa böcker är viktiga grunder för att kunna förstå basala samspel mellan människor och Teknologi. Förståelsen mellan teknologi, management och ledarskap behöver fördjupas.
    Toni Ivergård/Docent vid KTH (0736313755)

  2. Jonas
    oktober 7th, 2015 @ 13:31

    Tack Toni!

    Dessvärre behövs det ju fortfarande förbättringar – visst borde vi ha kommit längre efter 40 år … Mina kollegor pratar i kväll just om kontrollrumsdesign på ett seminrium hos InUse!

    http://www.inuse.se/academy/seminarie/kontrollrumsafterwork/

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin