Blind Höna

Sedan 2001

Den ännu bättre uppfinningen

16 juli 2013 | 4 kommentarer

economists omslag - bild på toalett, text Will we ever invent anything this useful again?I debatten om eventuellt avstannande ekonomisk utveckling och avstannande innovation, frågade ekonomen Robert Gordon om vi verkligen skulle vilja behålla någon av tidens senaste uppfinningar – som din ipad – men avstå från vattenklosetten. Economist gjorde ”the toilet test of uninventiveness” till omslagsbild och lät Rodins skulpterade Tänkaren, sittande på toaletten, fundera ”Will we ever invent anything this useful again?”

I fritidshuset, med utedass, slår det mig hur manligt begränsat perspektivet ändå är. Även på vintern är det faktiskt inga större problem med att springa ut till ”huset”. Det finns en uppfinning som definitivt är en större och mer användbar landvinning (i och för sig nog inkluderat i ”indoor plumbing”) – men den är synlig främst i ett traditionellt kvinnligt perspektiv: tvättmaskinen och tvättstugan.

kvinnor tvättar utomhus, missisippi 1927

Att slippa stå ute, i regn, snö och minusgrader, och byka och klappa tvätt, med värkande händer i iskallt vatten – det är ett större framsteg. Men otaliga människor världen över är fortfarande tvingade att göra det.

Bilder under cc-licens:
Women doing laundry at Natchez refugee camp (Mississippi 1927) av suemon123/flickr.
Laundry (Varanasi 2011) av Eric Parker/flickr.

Kommentarer

4 kommentarer to “Den ännu bättre uppfinningen”

 1. Jan Wiklund
  augusti 30th, 2013 @ 14:21

  Ha-joon Chang håller med. Se ”23 things they don’t tell you about capitalism”, Thing 4: The washing machine has changed the world more than the internet has.

  Det är en tänkvärd bok även i andra avseenden.

 2. Jonas
  augusti 30th, 2013 @ 14:25

  Jamen! Tack för påminnelsen: den boken är ju riktig bra, den har jag men hade inte tänkt på på ett tag!

 3. Erik Sundvall
  oktober 2nd, 2013 @ 09:11

  Hans Rosling är inne på samma tanke:
  http://www.ted.com/talks/hans_rosling_and_the_magic_washing_machine.html

  Angående ”eventuellt avstannande ekonomisk utveckling och avstannande innovation” så betyder ju nolltillväxt på innovationssidan inte att man slutar att utveckla och uppfinna, bara att vi uppfinner saker i samma takt som idag, eller rättare sagt lägger exakt lika mycket pengar på det per tidsenhet som idag. Eftersom vi inte behöver uppfinna det som redan är uppfunnet lär det leda till fortsatt innovationsutveckling.

 4. 100 år av kvinnoarbete : Blind Höna
  mars 7th, 2015 @ 22:23

  […] Den ännu bättre uppfinningen Taggar: facket > feminism > internationella kvinnodagen > new yorkKategori: Ekonomi, media och […]

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se och ett engelskspråkigt syskon på stupidsystem.org.

Arbetet med bokprojektet "Den svenska bloggens historia" bloggas på blogghistorien.se.

RSS-flöde

Sök

Admin