Blind Höna

Sedan 2001

Nu ska vi ta det lite lugnt

16 mars 2014 | 1 kommentar

Igår postade jag en bild från en rätt fånig film om hur det globala kärnvapenkriget bryter ut (pga datorfel).

Och idag tycker det seriösa nyhetsprogrammet i rysk stats-tv att det är lämpligt att påminna om att Ryssland kan ”förvandla USA till radioaktiv aska” (ja, de säger faktiskt så). Inslaget har svensk översättning, via @kallekn.
Rysk tv förklarar hur den automatiska kärnvapenvedergällningen kan förvandla USA till radioaktiv aska

Rysk tv beskriver den ryska mekanismen för automatisk ”garanterad kärnvapenvedergällning”, kallad Perimetr eller Döda handen. Man framhåller att ”det osårbara systemet kommer att skicka iväg våra strategiska raketer ur schakt och från ubåtar, i rätt riktning”, även om alla ryska avfyrningscentraler slås ut.

war room i dra strangeloveOm ni känner igen det där, är det för att det är exakt vad intrigen i Stanley Kubriks film Dr Strangelove går ut på. En automatisk vedergällning triggas igång – och kan inte stoppas.

Hej Ryssland, nu taggar vi ner lite, va? Eller hur?

Mer om kärnvapenkriget på Blind Höna: Inget kan gå fel (om romanen/filmen Failsafe, egentligen kanske bättre än Dr.Strangelove).
Efter atomkriget (om Russel Hobans roman Riddley Walker)
Dessutom: Ord och betydelser 1: Media och verklighet (om the war room, mm)

Kommentarer

En kommentar to “Nu ska vi ta det lite lugnt”

  1. Jan Wiklund
    mars 22nd, 2014 @ 20:47

    Det finns nåt evigt ryskt i det här. Gick inte första världskriget igång för att det inte fanns nån backväxel i det ryska systemet för mobilisering? När man väl hade mobiliserat var det liktydigt med att man måste gå in i Tyskland eftersom ingen visste hur man skulle få stopp på det.

    Åtminstone påstår Jolo att det var så, i boken 1914.

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin