Blind Höna

Sedan 2001

VALUs diagram missleder om partibytare

18 september 2014 | 2 kommentarer

Tiita på diagrammet nedan. Det visar överströmningen från andra partier till Sverigedemokraterna. Det ser ut som om SD har fått ganska hyfsade bidrag från alla partier.

Problemet är att diagrammet missleder.

För alla partier utom de största är linjerna alldeles för tjocka.

De procentsiffror som står i vänsterkant är korrekta. Om man utgår från att linjen från SD till SD har korrekta proportioner – att tjockleken är proportionell till antalet väljare – kan vi räkna ut hur de andra linjerna borde se ut. Jag kopierade därför VALUs diagram om mätte alla linjers tjocklek.

Det visar sig då att nästa linje, som visar överströmning från moderaterna var aningen för bred i diagrammet – lite drygt en tiondel (13 % – i absoluta tal mätt på mitt original var det två pixlar; den borde varit 16 pixlar men var 18). Det är knappt skönjbart.

Nästa linje, som visar väljarströmmen från socialdemokraterna till SD, har VALU gjort mycket tjockare. Faktiskt 44 % tjockare än vad som vore korrekt (13 pixlar mot korrekta 9).

Ju längre ner i tabellen vi går, desto, mer dramatiska blir överdrifterna. Linjen för FP är nästan tre gånger så tjock som den borde varit, linjen för KD tre och en halv gång för tjock, och för V, MP och C är linjerna sju gånger tjockare – 700%! – än vad som vore korrekt!

På bilden här nedan ser du linjer i korrekta tjocklekar ovanpå de som VALU genererat. (Skillnaden syns tydligast om du klickar på bilden och ser en större version.)

Vid en snabb anblick ser det alltså ut som om bidragen till SD från de andra partierna är mycket mer jämnt fördelade än vad det egentligen är. Det var också den slutsats som den här användaren på Facebook drog när hen postade VALUs bild (se nedan); en slutsats som ett antal andra instämde i. (I hens bild har strömmarna vänts uppåt, men värden och tjocklekar är desamma:)

Men så är det inte. I VALUs diagram utjämnas skillnaderna. Det parti som tjänar mest på det är moderaterna, eftersom alla andra partiers linjer överdrivits mycket mer. De som förlorar mest är C, MP och V.

Med bara de proportionerliga linjerna blir bilden av överströmningen rätt annorlunda:

(Klicka på bilden för att se en större version.)

Här är slutligen en animerad bild, där man kan se skillnaden i diagrammen:

(Klicka även på denna för att se en större version.)

Jag utgick ifrån bilden av SDs tillströmning, eftersom det är den som diskuterats mest. Men felet gäller alla diagram som skapas: små väljarströmmar är överdrivna, och stora väljarströmmar ser mindre ut.

Spelar det roll? Ja; databaser och ny datakraft ger många möjligheter till interaktiva diagram och snygga uppställningar. Många vill göra journalistiken mer datadriven. Men det gäller att vara uppmärksam på om de snygga och interaktiva bilderna faktiskt förvrider uppfattningen.

Dataserie:
Parti: %-enheter, uppmätt tjocklek, proport. tjocklek
SD: 41%, 23 px, 23 px (referensvärde)
M: 29%, 18 px, 16 px
S: 16%, 13 px, 9 px
FP: 5%, 8 px, 3 px
KD: 3%, 7 px, 2 px
V: 2%, 7 px, 1 px
MP: 2%, 7 px, 1 px
C: 2%, 7 px, 1 px

Kommentarer

2 kommentarer to “VALUs diagram missleder om partibytare”

  1. Bengt O.
    september 18th, 2014 @ 14:35

    Jaja, nu kommer du dragandes med en massa fakta men det vet ju alla att med statistik kan man bevisa vad som helst…

    Ja- det var ironi alltså men återspeglar tyvärr med säkerhet den allmänna meningen. Missbruket av statistik är endemiskt t.ex.när det gäller tredimensionella diagram (”gubbar” istf staplar), brist på skalor, val av skalor som skall stödja en viss uppfattning, sammanblandning av procent och procentenheter osv. När jag läste statistik en gång i tidernas begynnelse ingick en bok som hette ”How to lie with statistics” och lärdomarna från den har förföljt mig ända sedan dess.

    Tack för ett bra jobb i upplysningens tjänst. Men tror du konventionella media tar upp det? Knappast.

  2. Jonas
    september 18th, 2014 @ 14:39

    Tack Bengt. Dags att ge ut en svensk, uppdaterad utgåva? ”NU MED BIG DATA!”

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin