Blind Höna

Sedan 2001

Den förste Ferdinand

24 december 2014 | 1 kommentar

och han är så lycklig
Så mellan tre och fyra idag såg du filmen om Ferdinand (för vilken gång i ordningen?), och du tror antagligen att det var Walt Disney som hittade på historien?
Inte.
Han har inte ens hittat på bilderna.

The story of Ferdinand skrevs av den amerikanske barnboksförfattaren Munro Leaf 1936, och den illustrerades av Robert Lawson.

Inte så att Disney stal något; filmen var en helt laglig adaption av verket. (Och de förtjänar verkligen allt beröm för att ha levandegjort och spridit historien!)

Men i Sverige är det nog inte många som känner till Lawson eller Leaf. I själva verket är det du ser i Disney-filmen Lawsons bilder, praktiskt taget ruta för ruta – färglagda och animerade. Förståndiga mamma ko, de lustiga talangscouterna, de komiska banderiljärerna och pikadorerna på arenan, den sköna damen i trappan – allt finns i Lawsons original. Till och med vitsar som ”Hot Dogos” (på tjurfäktningsaffischen):

Disney la egentligen bara till en sak ur sin egen fantasi: Leaf och Lawsons stridslystne matador har ingen tatuerad blomma på bröstet, så deras Ferdinand skuttar inte fram för att slicka den på arenan.

Disneys adaptering gjordes redan 1938. Vad som inte heller är bekant idag var att Ferdinand var ytterst kontroversiell. Boken förbjöds i det fascistiska Spanien, och Hitler gav order om att den skulle kastas på bokbålen. Ferdinand tolkades helt enkelt som pacifist.

Egendomligt nog tyckte Stalin att den var okej och lät den (som enda icke-kommunistiska barnbok) publiceras i Polen.

Det sägs nu att Fox planerar att göra en långfilm på Ferdinand.

Lawson hade aldrig varit i Spanien, men landskapet är verkligt. När Ferdinand körs på kärra till Madrid är det ”Nya bron” i staden Ronda vi ser i bakgrunden. Ronda ligger högst uppe på en klippa som stupar brant ner mot slätten nedanför; staden delas av en djup klyfta som bara korsas av tre broar (de två äldre syns i början av filmen men är inte med i Lawsons bilder).

Att Lawson ritade in Ronda (förmodligen från en fotobok) beror kanske på att den moderna spanska tjurfäktningen i princip uppfanns där, i början av 1700-talet.

Tjurfäktning fortsätter i Spanien – utom i Katalonien, där den förbjöds i en folkomröstning 2010.

Däruppe på bron över Tajo-klyftan stod jag själv för många år sedan, som ung man, häftigt förälskad. Bergen i Andalusien har aldrig varit så blå som då.

Kommentarer

En kommentar to “Den förste Ferdinand”

  1. Thomas Nilsson
    december 25th, 2014 @ 22:02

    För vidare fördjupning i tjuren Ferdinands förhållande till Franco och fascismens Spanien, läs gärna följande fascinerande essä av Peter Englund http://www.peterenglund.com/textarkiv/civilon.htm

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin