Blind Höna

Sedan 2001

Mick Herron: Slow horses

19 mars 2018 | 2 kommentarer

mick herrons böcker slow horses och spook street
En har alkoholproblem. En kan inte kontrollera sin ilska. En annan är spelberoende. Ytterligare en är socialt omöjlig. En har misslyckats kapitalt med en viktig operation – eller har kanske blivit förråd av sina kollegor i den brittiska underrättelsetjänsten MI5, huggen i ryggen i någon av de ständiga bysantinska interna maktkamperna.

Alla är de slow horses – långsamma hästar, och de har förvisats till ett exil-kontor på behörigt avstånd från prestigehingstarna på MI5s huvudkontor vid Regency Park. De sysselsätts med mer eller mindre meningslöst pappersarbete, med förhoppningen att de ska bli så frustrerade att de självmant säger upp sig. Men givetvis snubblar de in i riktiga spionintriger …

Mick Herron har (förstås) kallats ”den nye John Le Carré” för sin serie om de rätt mänskliga agenterna i Slough House (en mångtydig ordlek på temat ”slow horse”). Men där le Carré är romantisk och melankolisk, är Herron cynisk och full av svart humor. Mycket genom chefen på Slough House, den ogenerat rapande och fisande Jackson Lamb: överviktig, ständigt drickande, rökande, och förolämpande sin omgivning. Men samtidigt förstås skarp som en rakkniv, när det gäller.

Det är ett riktigt smart maskineri att spinna historier med, och dessutom skriver Herron så det är ett sant nöje. Om böckerna ofta startar som svarta komedier, accelererar de mot slutet till fullt laddad action.

Serien har hittills fem delar: Slow Horses, Dead Lions, Real Tigers, Spook Street och London Rules.

Kommentarer

2 kommentarer to “Mick Herron: Slow horses”

  1. Björn Falkevik
    mars 20th, 2018 @ 12:47

    Läste de första tre böckerna i serien och kan inte annat än hålla med i dina iakttagelser. Tyckte det var spännande att följa karaktärer som är så nedtryckta och på samma gång utsatta. I min mening så blev historien så mycket mer spännande då det blev lättare att identifieras sig med dem då inget är lätt, till skillnad mot de traditionellt litterära perfekta superspionerna som inget är omöjligt för.

  2. Jonas
    mars 21st, 2018 @ 15:46

    Kul att du oxå gillade den Björn! 🙂

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se och ett engelskspråkigt syskon på stupidsystem.org.

Arbetet med bokprojektet "Den svenska bloggens historia" bloggas på blogghistorien.se.

RSS-flöde

Sök

Admin