Blind Höna

Sedan 2001

Fastare arbetstider gav högre lönsamhet

1 april 2018 | 1 kommentar

Lönsamheten ökade när man testade fastare arbetstider, visar en studie på amerikanska butiker. Försäljningen ökade med 7 procent – långt utöver de 1-3 procent som detaljhandel idag generellt kämpar för att uppnå. A Find at Gap: Steady Hours Can Help Workers, and Profits (28 mars 2018).

SMS-anställningar, algoritmstyrda anställningar, zero-hour contracts och plattforms-ekonomin bygger på tech-kultens påståenden om ökad effektivitet och lönsamhet. Men som vanligt räknar de inte med den mänskliga komponenten i ekvationen: de negativa effekterna på motivation och lojalitet, vilket i sin tur leder till sämre arbetsresultat.

”We basically held up a mirror to capitalism’s self-image of efficiency and showed the misaligned incentives that are disserving both workers and the company”, som Joan Williams, en av forskarna vid University of California uttrycker det.

Kommentarer

En kommentar to “Fastare arbetstider gav högre lönsamhet”

  1. Jan Wiklund
    april 1st, 2018 @ 22:34

    Jag är övertygad om att de troende neoliberalerna inte kommer att ta någon som helst hänsyn tlll detta. De kommer att övertyga sig själva om att det är något Putin har hittat på.

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se och ett engelskspråkigt syskon på stupidsystem.org.

Arbetet med bokprojektet "Den svenska bloggens historia" bloggas på blogghistorien.se.

RSS-flöde

Sök

Admin