Blind Höna

Sedan 2001

Liberala nationalekonomer

17 juni 2020 | 1 kommentar

Omslag på peter englunds bok Söndagsvägen

I Peter Englunds nya bok Söndagsvägen finns en formulering så briljant att jag undrar om han kommit på den själv eller inspirerats av något.

Han skriver om de fabulöst framgångsrika folkhemsåren i början av sextiotalet, när levnadsstandard och BNP steg brant och orubbligt. Den svenska modellen – blandekonomi med många stora statliga företag och en hel del statliga monopol – framstod som en gyllene medelväg mellan amerikansk rovkapitalism och sovjetiskt plan-elände. Och arbetsmarknaden sköttes i stort av arbetsmarknadens parter, utan statlig inblandning. Englund:

”Liberala nationalekonomer fick nöja sig med att konstatera att det svenska systemet visserligen fungerade i praktiken men att det aldrig skulle fungera i teorin.”

Kommentarer

En kommentar to “Liberala nationalekonomer”

  1. Jan Wiklund
    juni 28th, 2020 @ 15:21

    Tyvärr föll det ju på att UK och USA började konkurrera om finansbranschen sinsemellan, och till den ändan avskaffade alla lagar för densamma. Vilket ledde till finansbubblor som även vi fastnade i.

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin