Regeringens nya kläder
29 april 2004 | 14 kommentarer
Idag har premiär utlovats på ny form och struktur på www.regeringen.se. Just nu, ännu kvart i tio på förmiddagen, ligger den gamla formen ännu kvar.
Det ska bli spännande att se det nya – eftersom jag varit inblandad i och delansvarig för den form och struktur som regeringen.se haft de senaste tio åren.
1995 gjorde Tommy Sundström och jag den första versionen av www.regeringen.se. Den form och struktur som sajten fick då stod sig till 1999. Vi var (och är) lite malliga över det – inte många andra sajter hade en form som höll så länge vid den tiden. 1999 fick sajten det utseende och den struktur den haft till idag – och det är samma där, inte många sajter från 1999 har hållit så här länge.
Animationen med den svenska flaggan som transformeras till regeringsbyggnaden har faktiskt hängt med ända från 1995. Idag är rörliga bilder som morfas inget ovanligt på nätet – men 1995 var det något som fick Netscape (pojkar och flickor, vi snackar om tiden innan Internet Explorer ens fanns) att skicka ut ett mejl om att det här var en ”supercool” sak. (Animerade giffar fanns inte heller, och en hög bandbredd var ett 14,4 K-modem. Så transformeringen löstes med helt andra tekniker då.)
När regeringen.se lanserades 1995 var den, såvitt vi kunde se, den enda regeringssajt i världen där ministrarna hade egna sidor. De hade också möjlighet att skriva egna nyhetsbrev varje vecka. Men, intresset för det var svalt. En minister lät undslippa sig att ”Carl Bildt ju hade ett elektroniskt nyhetsbrev, och det skulle kännas lite fånigt att följa efter med samma sak”.
Några ministrar vägrade helt att befatta sig med sidorna. Andra var mycket mer entusiastiska och fattade möjligheterna. Bland de främsta var Margot Wallström Ines Uusman, som sedemera orättvist blivit förknippad med uttalandet att internet skulle bli en fluga (vilket varken var vad hon sa eller vad hon menade).
Nu är de tekniska lösningarna bakom regeringen.se kraftigt föråldrade, så ett byte var absolut nödvändigt. Och det ska bli spännande att se hur den nya strukturen och formen – som jag alltså den här gången inte varit inblandad i – fungerar!
Korrigering: Erik och Bengt har rätt i sina kommentarer; det var Ines Uusman som tillskrivs uttalandet om flugan. Min lapsus, nu korrigerat. Men både Margot Wallström och Ines Uusman tillhörde de tidigt internet-medvetna bland ministrarna. Bland de som släpade efter fanns … ja, bland andra en minister som gjort comeback i regeringen, kan man väl säga.
Kategori: Webb och IT
Kommentarer
14 kommentarer to “Regeringens nya kläder”
Kommentera
april 29th, 2004 @ 10:46
Är det inte Ines Uusman som stod för uttalandet att Internet bara var en fluga?
april 29th, 2004 @ 10:49
Hittade ”grodan” hos susning.nu:
http://susning.nu/Ines_Uusman
”Internet är en fluga som kanske blåser förbi. Jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet”.
Fast det kanske är felciterat. Att det tar för mycket tid hör man dock fortfarande.
april 29th, 2004 @ 11:50
Jag kan bara hoppas att den nya versionen fungerar lika bra som den gamla och är lika klar och överskådlig. Det var en bra site. Hoppas att de inte krånglar till det, men t.v. fruktar jag det värsta.
Jag använder praktiskt taget dagligen de olika EU-institutionernas sites. Det är en mardröm. Man måste ha mycket goda förkunskaper för att hitta den information man vill ha. Det är alltså ett område där den svenska regeringen är bättre 😉 Kan inte Jonas få ett konsultuppdrag i Bryssel?
Uttalandet om Internet har jag alltid förknippat med Ines Uusman.
april 29th, 2004 @ 15:45
Bengt och Erik har rätt – min lapsus. Ines Uusman var det.
Ännu strax före fyra – ingen ny sajt. Men det är ju minst åtta timmar kvar på dagen. 🙂
april 29th, 2004 @ 15:52
Enligt Klarspråkssidorna ska sajten byta till det nya utseendet klockan 17.00.
april 29th, 2004 @ 16:32
Den verkar vara uppe nu (16:29). Vi får väl vänta med att avge några omdömen. Men jag har redan hittat en fråga. Vad betyder:
”Länka gärna till http://www.regeringen.se och http://www.sweden.gov.se, men tänk på att:
Ange länken till http://www.regeringen.se och http://www.sweden.gov.se på ett neutralt sätt”.
Betyder det att man inte får länka om man tänker klaga på regeringen eller?—
april 29th, 2004 @ 16:45
Jag hoppas du inte är inblandad i den nya? Nej, det är du tydligen inte läser jag. Färgerna är inga snygga och vilken blandning av typsnitt. Ingen höjdare är min mening.
Annica
april 29th, 2004 @ 19:43
Jag tycker inte att den är helt dålig faktiskt. Får formulera mig bättre sen.
april 29th, 2004 @ 22:19
Regeringens nya hemsida är väldans rörig. Var tusan ska man fästa blicken? Hmm, det verkar som om de inte kan bestämma sig för att fokusera på något. Jag är inte så förtjust i den typens form. Förmodligen är det minst hundra personer som ska vara med och bestämma. Då brukar det bli så.
maj 2nd, 2004 @ 22:23
Fråga till informationsarkitekter och andra: Jag har under eftermiddagen letat efter en del material om den långsiktiga ekonomiska utvecklingen i Sverige. Sökningar med Google och annat ger ju då ofta länkar till ”regeringen.se”. Alla dessa länkar (eller åtminstone de som jag försökt följa) verkar vara brutna. Skall det vara så om man förändrar sin website så som skett? Det är inte så bra tycker jag.
maj 3rd, 2004 @ 08:55
I rekommendationerna för offentliga webbplatser (”24-timmarswebben”) står det så här:
”18.4 Låt aldrig en webbadress sluta fungera.
Sidor med inaktuellt material bör uppdateras eller ersättas med en sida som förklarar att materialet tagits bort eller ersatts, och länkar till mer aktuell information om sådan finns.
Sidor som flyttas bör ersättas med en sida med en länk till den nya adressen.”
(Se http://www.statskontoret.se/24/200213/lankar.html#lat-aldrig-en-webbadress-sluta )
Men det är ett dock bör-krav, inget ska-krav.
Det här är en del av ett större och mer allmänt problem, nämligen att de flesta av dagens publiceringssystem för webb ger URL:er (webbadresser) som är obegripliga – men däremot ofta innehåller namnet på systemtillverkaren! Alla DNs URL:er börjar t.ex. ”www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=” och sedan ett antal kodsiffror; Polopoly är det system DN använder.
Ser URLerna ut på det viset är det naturligtvis svårt att få över dem till ett nytt system när man byter teknik.
Men jämför med hur New York Times fixar det: en URL ser ut t.ex. (för att ta en ur högen) så här:
http://www.nytimes.com/2004/05/03/international/middleeast/03ABUS.html
Man ser vilken dag det gäller, vilket område, och får några bokstäver ur titeln på artikeln.
Om NY Times kan, varför inte andra? Teknologisk slapphet.
maj 3rd, 2004 @ 10:55
”de flesta av dagens publiceringssystem för webb ger URL:er (webbadresser) som är obegripliga – men däremot ofta innehåller namnet på systemtillverkaren”
Det är visserligen sant att url:arna från publiceringssystemen ofta är obegripliga. Men en överdrift att namnet på systemtillverkaren *ofta* kommer med. Jag tror inte jag sett det i något annat fall än just Polopoly.
Däremot brukar väldigt ofta den teknik som används synas, som ”asp”, ”php” etc. Likaså brukar det som för oss människor är obegripliga urlar vara obegripliga just för att de är begripliga för ett visst publiceringssystem.
Den som köper system som beter sig så sätter sig frivilligt i rävsaxen. Det blir oerhört svårt att byta system utan att ändra på urlarna.
Det som regeringen nu gjort är ren kapitalförstöring. Det ligger ett gigantiskt värde i alla de länkar som folk gjort till regeringens webbplats, som nu gått till spillo.
maj 3rd, 2004 @ 15:54
Det finns många CM-systemtillverkare som vet vikten av att synas redan i URL:en;
http://jobbsnack.sif.se/templates/EPi/Article.aspx?id=2759 (EPiServer)
http://www.sitepilot.se/special/wax_pdf/15Avar2004.pdf (Waxholmsbolaget. Vansinnigt, ligger tom. driftad INOM producentens egen DNS)
http://fst.fakta.se/sitepilot/default.asp?site=fst (Föreningen svenska tonsättare. Sitepilot)
http://duochjobbet.dobase.com/se/start/ (Arbetsmiljöforum. DoBase)
Polopoly har fått hårdare kritik får sin ”system URL-taggning”. På Expressen och GT har man tvingats ta bort alla URL:er bestående av .jsp-sidor där det tidigare stod företagsnamnet.
maj 12th, 2004 @ 16:52
Tja, vad ska man säga? Undrar vad Tommy skulle tycka om typsnittet. Jag trodde att alla vid det här laget visste att man inte ska använda seriffer. I övrigt finner jag den nya regeringen.se obegripligt plottrig. Den gamla varianten var kanske inte så himla stilig, men man hittade på den.
/Umox