Blind Höna

Sedan 2001

Informationsdesign: hur skriver man ett recept?

28 mars 2005 | 2 kommentarer

Det jag hjälper företag och kunder med – och det jag är riktigt, riktigt bra på – är hur man mest lättförståeligt, pedagogiskt, och läsvänligt presenterar information.

Det kan vara information av olika slag. Ren text – då fungerar jag som skrivlärare. Det kan också röra sig om mer komplex information, som hur en webbplats ska utformas eller gränssnittet till ett datorprogram se ut för att fungera. Då handlar det både om text och form (och interaktion), som måste samspela.

Efter hand utvecklas konventioner, och till slut standarder för hur information presenteras. Det gäller både datorgränssnitt och hur man brukar lägga upp en nyhetsartikel.

Standarder är nyttiga och bra, för läsarna och användarna vet oftast hur de ska använda det som är standardiserat. Men man bör aldrig sluta testa om det också kan finnas andra sätt, som kanske kan vara värda att använda i något sammanhang.

Alla vet hur ett recept brukar se ut: först en lista på ingredienser, sedan en förklarande text. Men titta på det här sättet att skriva:

bullens_lammbringa.jpg

Receptet kommer från Bullens kokbok, utgiven 1930 – japp, Bullen, han med pilsnerkorven (och som egentligen hette Erik Berglund).

bullens_kokbok.jpgVad tycker du? Visst är det läsbart? Ger det en annan känsla än dagens kokbokstexter?

(Vill du också testa hur det smakar kan du
se hela receptet. Glad annandag!)

PS: Bullens kokbok går tydligen att beställa i ny utgåva från bullens.se. Om de har behållit uppställningen vet jag inte – det här klippet är från originalutgåvan från 1930. (Tack L. för lånet!)

PPS: I Språkets lustgård och djungel skriver Margareta Westman (i kapitlet Sakprosans skiftande former) om hur olika information ställs upp i ett lexikon, en kokbok och en lagbok. Alla är ju faktiskt instruktioner, men väldigt olika. Hon leker där med hur det skulle se ut, om man använde lagbokens form för ett lexikon:

”Den som avser att uttrycka betydelsen ’kruka’ på franska skall välja ettdera av orden pot, som förmedlar betydelsen ’kärl’, eller froussard, som förmedlar betydelsen ’feg person’, om inte omständigheterna gör att något annat ordval är försvarligt.”

Kommentarer

2 kommentarer to “Informationsdesign: hur skriver man ett recept?”

  1. Peter Lindberg
    mars 28th, 2005 @ 18:33

    Jag hamnar ofta i trubbel eftersom jag tar för givet att receptet är sekvensiellt. Jag läser inte igenom hela först, utan börjar tillaga efter att ha läst första meningen. Så efter en stunds tillagande stöter jag på något i receptet som strider mot det jag gjort hittills.
    Till exempel: i dag lagade jag mat efter recept, där jag hade i olivolja, rivna morötter och krossade tomater i en stekpanna, varefter jag läste i receptet att det skulle koka under lock. Till stekpannan har jag inget lock, så jag fick diska ur en kastrull och hälla över det i den.
    Att det ska vara sekvensiellt tycker jag är självklart. Sedan handlar det förutom om ingredienser och procedur även om vilka redskap man behöver. Lika viktigt som det är att se vilka ingredienser jag behöver är det att se vilka utensilier som man behöver redo.
    Vore jag inte vegetarian skulle jag kunna se mig bena ur lammbringan och krafsa ut färsen ur Frankfurterkorvarna, hacka lök och persilja och blanda denna, för att märka att jag inte har något steksnöre. Eller efter att ha slagit på buljongen få en chock av att jag inte kan äta förrän om tre timmar.

  2. Håkan (hakke)
    mars 28th, 2005 @ 22:52

    Ha, vad lustigt. Jag har precis skickat iväg ett mejl med ett recept på sardellkex till två vänner inför en gemensam fest.
    Även om receptet i kokboken var kort och koncist så valde jag att ändra form, genom att lägga in informationen om mängden av varje vara i själva instruktionen, istället för att skriva av receptet rakt av. Syftet var att få det ännu kortare (jag är av naturen en lagom lat människa) men jag kunde inte låta bli att undra om det samtidigt blev mer eller mindre läsligt. Mindre för att det inte följde standarden, mer för att ingredienserna kom i den ordning de används. I kokboken var de istället ordnade efter mängd, med den största indrediensen först och ett stackars krm kajennpeppar på sladden.

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin