Vad jag skulle vilja få sagt i SVT-soffan idag
26 maj 2005 | 14 kommentarer
Varför ordnar ni Bloggforum?
För att visa på mångfalden och styrkorna i det här nya sättet att kommunicera.
Är inte bloggar bara en sorts hemsidor?
Jovisst – på samma sätt som mobiltelefoner i en mening också bara är en sorts gamla telefoner. Men mobilerna har ändå revolutionerat vårt sätt att kommunicera.
Men hur har bloggar revolutionerat kommunikationen, menar du?
Genom att produktionsförhållandena faktiskt ändrats. Nu kan vem som helst skapa och publicera information med global spridning. Det kostar ingenting och det kräver ingen teknisk kunskap.
Det är lite grann av löftet från internets genombrott för tio år sedan: nu skulle alla kunna publicera sig. Men i praktiken var det ändå lite för krångligt, och för dyrt, för de flesta. Alla de trösklarna är nu borta.
Det är samma sorts förändring som inträffade när produktionen av varor revolutionerades: när vi gick från hantverksmässig framställning av allt, till fabriker och löpande band.
Nu är det produktionen av information som revolutioneras. Men det spännande är att den går åt andra hållet: från de stora, centraliserade nyhets- och informationssystemen – som Sveriges Television och massmedier, men även inom företag – till små, enkla, billiga, snabba, lättrörliga och personligt drivna medier.
Är inte bloggar bara en sorts dagbok på nätet?
Bloggar är inte dagböcker på nätet – inte ens ”en sorts”. De är visserligen tydligt märkta med dagens datum, men det gör dem inte till dagböcker mer än ett ex av Dagens Nyheter är en dagbok.
Dagböcker på nätet har funnits sedan tidigare. Bloggen, som form och verktyg, är något annat: om det ”bara” varit dagböcker hade de inte behövts och inte utvecklats. Man kan se en rad saker som skiljer gamla nät-dagböckerna från bloggar. Frikostigheten med länkar. Flera helt skilda inlägg per dag (gamla dagböcker bestod oftast av ett helt entry per dag). Direktlänkar till varje enskilt inlägg (inte bara dagen). Verktyg för att lätt citera andra. Med mera.
Å andra sidan: en del dagböcker på nätet förklär sig som bloggar. Jag är inte fundamentalist här, det finns och kommer att finnas många former av skrivande. vi får väl se.
Men hur hinner man läsa bloggar?
För att de ger en något nytt, som man inte får någon annan stans.
Men vem vill läsa om hur folk kokar kaffe och matar katterna?
Det är en myt att bloggar bara innehåller trams. Har man hämtat sina nyheter från bloggosfären den senaste evckan har man hittat bättre information om det tyska valet hos bloggaren Agnes, än i svenska medier. Man har en bättre diskussion om säkerhet och datorisering hos bloggen Infontology. Man har en livligare kulturdebatt hos bloggen Errate. Och så vidare.
Å andra sidan är det personliga också viktigt bland bloggare. Genom att visa upp sig i helfigur skapar bloggaren det sorts förtroende vi behöver, för att bedöma om vi som läsare ska lita på honom eller henne.
… nu kommer taxin!
Kategori: Bloggfenomenet
Kommentarer
14 kommentarer to “Vad jag skulle vilja få sagt i SVT-soffan idag”
Kommentera
maj 26th, 2005 @ 07:36
Hoppas de gick bra! du får länka till bidraget sen om de går… till alla oss som sitter på jobbet =/
maj 26th, 2005 @ 08:03
Ni var skitbra, trots att ni fick så kort tid på er att vara det.
maj 26th, 2005 @ 08:58
Tack för ett dunderinslag om blogg. Jag visste ju ungefär vad du skulle säga, men det är svårt när man väl står där. Du fick igenom det viktigaste och vi slapp höra om dagbok på nätet…
maj 26th, 2005 @ 10:37
Bra gjort!
(Detta inlägg saknade helt formatering i Bloglines, varför vet jag inte, men du kanske kan titta på det?)
maj 26th, 2005 @ 10:39
Bra. Det mest rättvisande om bloggar hittills!
maj 26th, 2005 @ 10:55
Jag kunde inte se inslaget, men upplägget här verkar bra. Mycket bra formulerat.
maj 26th, 2005 @ 11:42
Perfekta svar på frågorna Jonas, eller i alla fall enligt min egen tankegång 🙂
maj 26th, 2005 @ 13:30
Jag har också sett inslaget nu, och tycker att det var mycket sansade, kloka och nyanserade tankar ni fick fram.
maj 26th, 2005 @ 15:29
Att bloggning inte kräver någon teknisk kunskap är väl att ta i. Jag och några kompisar försökte starta en blogg om folkrörelser på vår webbplats http://www.folkrorelser.nu, via Blogger, men vi var tvungna att ge upp experimentet för att vi inte begrep oss på hur kommenteringsfunktionen fungerade. Inte heller framgick det hur man gör länkar. Och jag vill påstå att vi inte är några nybörjare på datorer direkt.
Är det någon av er som har några förslag på bättre tjänster än Blogger, som är ekonomiskt överkomliga? Eller kanske det är likasågott att bara fortsätta med en vanlig webbplats som man fyller på?
maj 26th, 2005 @ 19:16
jan: testa blogsome (gratis) eller typepad (kostar billigt).
http://www.blogsome.com/
http://www.sixapart.com/typepad/
maj 28th, 2005 @ 09:15
Jan Wiklund: Om man kan klicka och skriva så kan man blogga – helt gratis dessutom. Det ni verkar vilja göra är att integrera en blogg med en del andra funktioner? Det kan kräva en aningen mer eftertanke i planeringen.
I dagsläget finns det färdiga programpaket, mer eller mindre fria/gratis/rackarns billiga, som integrerar bloggfunktioner med en mängd andra funktioner (såsom nyhetsbrev och annat som ni har på er sajt). Exempel på sådana paket är Tikiwiki, Drupal eller PHP-fusion som jag själv använder – det finns många fler.
Att ”stoppa in” en blogg i en existerande sajt kräver lite teknisk analys och kanske lite ”micklande”. Jag ser att ni nu har valt att istället lägga er blogg under blogspot.
maj 31st, 2005 @ 01:58
Ok, vart hittar man seriösa bloggar? T.o.m jag skriver om trams, när jag har så mycket annat att skriva om.
maj 31st, 2005 @ 02:15
Helena: i blogrollen till höger hittar du t.ex. Bodil, Agnes, Henrik Ahlén, Esbati, Infontology, j|turn, researcher, Mark Comerford … hög seriositetsfaktor hos alla.
maj 31st, 2005 @ 16:57
Här kommer mera beröm !
Ni gjorde ett klart, redigt och sympatiskt intryck.