Mjölken och folkhemmet
7 mars 2006 | Ingen har kommenterat än
”Vurmen för mjölk i folkhemmet” tas upp i en understreckare i SvD: Mjölken och den homogena välfärdsstaten (5 mars 2006).
Erik Bergqvist recenserar Håkan Jönssons doktorsavhandling Mjölk. En kulturanalys av mejeridiskens nya ekonomi:
”Jönsson lyfter sålunda fram hur nära mjölkens segertåg var länkat till hela modernitetsprojektet, idén om framsteget och byggandet av en homogen välfärdsstat med rena hem och friska barn”, skriver Bergqvist.
Och idag påminner ”entusiasmen för functional food hos näringsliv och forskare” om 30-, 40-och 50-talens mjölk-fixering, säger Jönsson enligt Bergqvist.
Folkhemmets starka ben byggdes med mjölk. Folkhemmet 2.0:s friska kroppar byggs med … funktionell, genetiskt bakteriestylad youghurt?
(Wikipedia: Functional food)
Kategori: Folkhemmet
Kommentarer
Kommentera