Vi läser långt på webben men skummar på papper
9 mars 2006 | 4 kommentarer
”Under de tio år som Kenneth Holmqvist arbetat med ögonrörelseforskning
har han undersökt tidningsläsning både i pappersform och i de nätbaserade upplagorna.På nätet läser vi selektivt och djupt, på papper brett och grunt, berättar han. Mycket har att göra med att ögat snabbt flyttar sig över de fysiska sidorna (…) en pappersläsare tillägnar sig 10–15 procent av tidningens hela innehåll, medan nätläsaren studerar ett urval på 4–5 hela artiklar men läser hela texten.”
Thore Sonesson: Blickfångad, LUM 2/2006 (pdf-fil)
Du har hört det otaliga gånger: alla vet att ”vi skummar texter på nätet”, att man ska skriva kortare för webben. Ändå har det aldrig funnits någon empirisk grund för påståendet.
Jag har ofta visat på att man mycket väl också kan läsa långt på webben.
Så här skriver jag i boken ”Att skriva för webben är att skriva för publik”:
”Om du följer råden i detta och andra kapitel kan du tvärtom kosta på dig att vara utförlig – när det behövs. Kom ihåg att på webben gäller som regel att läsarna aktivt söker upp din text. De läser, när de verkligen är intresserade.”
Med andra ord: du kan skriva långt. Men skriv aldrig långrandigt.
Kommentarer
4 kommentarer to “Vi läser långt på webben men skummar på papper”
Kommentera
mars 9th, 2006 @ 08:00
Det är ju det där sista som är själva knepet. Och det riktigt svåra!
mars 9th, 2006 @ 08:12
Jag märker på mig själv att jag inte har några problem med att läsa längre texter på webben – för några år sedan, då jag inte hade någon datorvana att tala om, hade jag inte trott att det skulle bli så. Å andra sidan: vad är längre texter? Jag kan kanske tänka mig att läsa en intressant text på 20-30 000 tecken på webben utan att stegra mig, men det jag egentligen menar med ”längre texter” är böcker på hundratals sidor och det tror jag inte är något för mig att läsa på en datorskärm…
mars 9th, 2006 @ 11:02
Jo, min uppfattning är att vi läser BÅDE långt och kort på nätet, och i tidningar. Vad vi gör när beror på, tror jag, många andra faktorer än mediets beskaffenhet (skärm eller papper). Det beror på tidpunkt, tidsram, sammanhang, ämne, motivation, ambition … Det jag vänder mig mot är *dogmen* ”vi skummar på nätet, skriv därför kortare”.
mars 12th, 2006 @ 00:12
Visst kan man skriva långa texter på internet. Men läsaren har en större barriär att övergå för att börja läsa, än om man har en kort text. Ju mer tips och tricks (fetstil, radbyte ofta, kursiv stil m.m.) desto mer hjälper man läsaren.
Visst kan man skriva långa texter, men man förlorar också många läsare på det då.
Jag har skrivit en ”artikel” om att skriva för webb – http://agaton.rymdraket.net/skrivaforwebb.htm