Är bloggare orättvisa mot journalister?
11 juni 2006 | 1 kommentar
I diskussionen – kraftmätningen? – dragkampen? – mellan etablerade medier och nya, skriver Håkan Lindgren att vi fått
”… en ny stereotyp: nu är journalisten elitistisk, en ’gatekeeper’, han tror att han kan kontrollera informationsflödet. Den verkliga eliten är, som sig bör, osynlig. Ägarna är helt frånvarande i den här diskussionen. Vad annonsörerna vill göra de närmaste åren pratar man heller inte om. Organisationerna vars opinionsundersökningar och betalda forskningsresultat dyker upp som nyheter, alla de som sätter agendan och som vi alltför sällan får läsa om, eftersom både bloggar och dagstidningar hänger på när en politiker är full på krogen – allt detta saknas. Istället sparkar man på den som befinner sig längst ner i kedjan, journalisten. Han är arrogant. Han vill styra vilken information vi skall få. Det är snyggt.
Hur grunt det här resonemanget är visar sig just i att man angriper journalisten när man vill angripa ’old media’, som om det var den ensamme journalisten som var mediet, och inte den stora industrin bakom honom.”
Håkan Lindgren: I’m not blogging this, 9 juni 2006
Det är bra att debatten nyanseras en aning, tycker jag, och Håkan har alldeles rätt i att ägarmakten alldeles för ofta glöms bort. Det finns anledning att komma tillbaka till ämnet.
Kategori: Bloggfenomenet
Kommentarer
En kommentar to “Är bloggare orättvisa mot journalister?”
Kommentera
juni 12th, 2006 @ 10:37
Självklart är ägarna en makt att räkna med det ser man tydligare i amerikansk media där annonsörer och ägare kanske har en på tok för stor makt. I Sverige är nog ägarmakten litet mer balanserad och det är nog anledningen till att det inte har kommit in i diskussionen.
Dessutom så bör man också diskutera kraften i att åsikterna likriktas via nyhetsbyråer. Det skapas en åsiktsrymd som är klart avgränsad och styrd från ett fåtal nyhetsbyråer såsom Reuters mfl.