Det är inga problem, om bara …
14 september 2006 | Ingen har kommenterat än
Flera kommuner i Hälsingland är på väg att slå ihop sina telefonväxlar, skriver SKTF-tidningen. (Kommunväxlar i Hälsingland försvinner, 13 sep 2006)
Skälet är att föstås att spara pengar. Bengt-Åke Nilsson, chef för telefonväxeln i Hudiksvall tycker också att en stor växel med flera anställda blir mindre känslig.
Men i Ljusdal tvivlar SKTFs avdelningsordförande Päivi Esko på att en ut-centraliserad växel kan ge lika bra service.
– Jag tänker till exempel på våra äldre som ringer till kommunen för att få tag på en biståndshandläggare, eller en enhetschef och så hamnar de i Hudiksvall, säger hon.
Att sitta längre bort i från den verksamhet man servar kan leda till att informell kunskap går förlorad och att man känner sig osynlig, säger Christina Jonsson på Arbetsmiljöverket.
– Känslan av sammanhang och meningsfullhet är viktiga faktorer som kan gå förlorade. (Sammanslagning kan skapa problem, 13 sep 2006)
Men Bengt-Åke Nilsson tror inte att man behöver lokalkännedom för att kunna ge bra service i växeln.
– Med dagens teknik och om brukarna sköter sitt hänvisningssystem så är det inget problem, säger han.
Det är väl just det: om alla användare alltid följer det teoretiska och reglementerade arbetssättet så är det inga problem.
Det här är ett av många subtila sätt som ett allt mer teknikaliserat arbetsliv skapar styrande krav på arbetet. När kunskap och information bara förmedlas via tekniska system – inte genom att man ser varandra, eller träffas eller pratar med varandra – blir det ett tvingande arbetsmoment att underhålla systemet.
Kategori: Digital arbetsmiljö
Kommentarer
Kommentera