Hur ser man skilnad på nytt och gammalt på skärmen?
14 februari 2007 | 1 kommentar
I den fysiska världen är det ofta lätt att skilja på papper, foton eller andra dokument som man jobbat med – skrivit på, läst, klippt i etc – och de som är orörda, obehandlade. De ser ofta lite tummade ut, t.ex. Eller så syns det genom hur de är placerade på skrivbordet – lite kringslängda, till skillnad från den kanske prydligare traven med ännu helt orörda papper.
I datorn är det inte alltid så lätt. Symbolen för ett Worddokument man skrivit massor med gånger i, och ett som just kom med eposten och man aldrig rört, ser i princip likadana ut på skärmen, eller hur?
Men … idag uppptäckte jag det här på min mac, som jag inte sett eller tänkt på förr.
Ikonen för (dvs miniatyrkopian av) det foto som jag varit inne och beskurit och sparat om har i Bild-mappen fått en smal, tunn skugga. Fotot som jag inte gjorde något med, som direktimporterats från digitalkameran, har ingen skugga utan är bara en platt bild.
Jag vet faktiskt inte om det här är en feature i MacOS. Eller?
Relaterat: Macen använder rätt subtila, icke-verbala signaler också för andra ändamål: se Datorn som kan säga nej utan att prata.
Kategori: Design och användbarhet
Kommentarer
En kommentar to “Hur ser man skilnad på nytt och gammalt på skärmen?”
Kommentera
april 15th, 2007 @ 14:09
Skuggan är något Photoshop lägger in på alla filer den sparar. Själv tycker jag det är enerverande, då det dels bryter mot hur alla andra bilder visas, och ovanpå det bryter mot hur skuggor ska appliceras på ikoner enligt Apple’s riktlinjer.
Vill man ta bort skuggan, är det bara att ta ’Visa Info’ på filen i fråga, markera ikonen brevid namnet (uppe till höger) och trycka på ’Delete’.