The versions of us
29 mars 2016 | 1 kommentar
Varning: Denna bok kan få dig att allvarligt fundera över dina livsval.
Och du behöver förmodligen ta fram en packe näsdukar för slutet.
The versions of us av Laura Barnett följer Jim Taylor och Eva Edelstein under nästan hela deras liv: från att de båda pluggar på universitetet i Cambridge i slutet av femtiotalet, tills de är i sjuttioårsåldern, med barn och barnbarn.
Men boken ger oss tre alternativa livsförlopp. Tre parallella världar: tre olika fortsättningar på deras första möte, när Eva vinglar till på en cykelbana på universitetsområdet. Kommer Jim att hjälpa henne med punkteringen? Eller avböjer hon hjälpen och hastar vidare?
Varje punkt på den drygt femtio år långa tidslinjen skildras sedan i tre skilda kapitel.
Egentligen är The versions of us tre ganska enkla romanutkast, eller skelett. Var och en för sig är de inte så märkvärdiga. De handlar nästan enbart om Eva och Jim, deras känslor och inre utveckling. Omvärlden under dessa femtio år – summer of love, p-piller, månlandning, krig i Vietnam, Mellanöstern eller Falklands, kvinnans frigörelse, oljekris, Thatcher, EU, kommunismens och högerdiktaturernas fall, terrorism – syns nästan inte alls i handlingen. Andra människor, även barnen, är i huvudsak bifigurer som bara i något undantagsfall får mer identitet och kropp.
Men det ligger en anmärkningsvärd spänning i hoppet mellan tidslinjerna: om det går dåligt för Eva och Jim i den här tidslinjen, kanske de klarar sig bättre i nästa? (Spoilervarning: En stark drivkraft är att de i en tidslinje upprepade gånger inte träffas, utan precis missar varandra.)
Läsningen påminner en del om de böcker, inspirerade av rollspel och tidiga dataspel, som började dyka upp i slutet av 1980-talet: där fick läsaren göra de där avgörande valen åt romanfigurerna: Ska Johan ta det där jobbet? JA -läs vidare på sidan 97. NEJ – läs vidare på sidan 121. En av de tidiga på svenska var Boken av Glas av Peter Glas (eller Örjan Gerhardsson som han hette då). Efter trettio år har han i sin senaste bok, Bärnstenskyssen, tagit upp samma idé igen: Läsaren väljer.
I Barnetts bok får vi däremot inte välja. Vi kan – som vanligt – bara hoppas på författarens välvilja för romanfigurerna.
Även The versions of us är såld till tv-produktionsbolag. Kanske dyker den upp som serie så småningom.
Kommentarer
En kommentar to “The versions of us”
Kommentera
mars 29th, 2016 @ 14:21
Perfekt tajming, jag har precis läst ut min sista bok (The imperfectionists, klart läsvärd) i bok-kön. Tack för tipset! 🙂