”Glöm inte hjärnans ergonomi”
18 september 2005 | 1 kommentar
I nya numret av Mikrodatorn finns en intervju med mig om hur dåliga datasystem har blivit ett av våra stora, men minst uppmärksammade arbetsmiljöproblem.
Det handlar mycket om kognitiv ergonomi – hur dåligt användaranpassade dataprogram ger en svår (men onödig) belastning på hjärnan.
Bengt Sandblad, professor i människa-maskin-interaktion i Uppsala, intervjuas i samma tema. Misslyckade datoriseringsprojekt kan enligt Sandblad och hans kollegors uppskattningar kosta 80-90 miljarder kronor per år. Bengt Sandblad reflekterar också över varför den kunskap vi har – om hur bra program ska se ut – inte används. Det handlar om makt i projekten, menar han.
Vi är överens om det mesta. En liten skillnad är möjligen att Sandblad mer framhåller riskerna med monotont arbete. För mig är problemet i första hand att vår arbetsmiljö snarare har blivit mer splittrad än mer monoton: decentralisering, nedskärningar och att varje liten småsak datoriseras är det som ligger bakom.
Artiklarna i Mikrodatorn finns tyvärr inte fritt på nätet.
Relaterat På Kornet/ Blind Höna:
Hjärnan är viktigare än armbågen: varför datasystem stressar oss i jobbet, juni 2003.
Måste vi underkasta oss omänskliga datasystem?, april 2003.
Den underskattade miljarden, nov 2001.
Kategori: Digital arbetsmiljö
Kommentarer
En kommentar to “”Glöm inte hjärnans ergonomi””
Kommentera
september 19th, 2005 @ 12:12
Föreslår att man utsträcker beräkningarna till att gälla även dagens hushållsmaskiner med sina obegripliga gränssnitt. Köpte för en månad sen ett nytt kök och har ännu inte lyckats använda ugnen från Siemens. Förr var kopplingen mellan reglage och funktion på en ugn glasklar, nu måste man använda handböcker för att förstå.
Slutsats: även designers av hushållsmaskiner borde lära sig hjärnergonomi.