Världens soppa
27 augusti 2003 | 1 kommentar
Nyponen till din tallrik nyponsoppa med glass kommer från andra sidan jorden: de odlas högt upp på Andernas sluttningar i Chile.
Där är det varmt och torrt, ett klimat som gör det lätt att bereda nyponen till pulver. Tidigare exporterade Chile bara råvaran. Men sedan har de kunnat ta över förädlingen av produkten.
För ett par år sedan drevs några försöksodlingar av nypon i Blekinge och på Öland. Två moderata riksdagsmän motionerade både 1997 och 1998 om stöd till nyponodling i Sverige. Men klimatet här hemma är inte tillräckligt torrt; efter vad jag hört blir nyponen blir för fuktiga. Maskinerna som ska framställa pulvret beckar igen.
Jag gillar tanken på att denna den svenskaste av efterrätter kommer från andra sidan klotet. Och jag gillar att det uppenbarligen är en produkt som inte kan prisdumpas av skattesubventionerade nypon från nord, utan låter inkomsterna hamna i tredje världen.
(Konsumtionen av nyponsoppa i Sverige var 1999 22 miljoner liter, vilket sägs motsvara 3 000 hektar nypon.)
Kommentarer
En kommentar to “Världens soppa”
Kommentera
augusti 27th, 2003 @ 13:11
Fast det är ju illa att man ska behöva ta energi i anspråk för att transportera nyponpulvret runt halva jorden…
Låt det bli en utmaning att skapa en maskin som kan ta hand om de fuktiga svenska nyponen!