Häglund om bloggar
29 mars 2006 | 2 kommentarer
”Bloggare [har] blivit allt säkrare – och allt mer cyniska – när det gäller rubriksättning och ingressredigering. Och därmed även allt mer journalistiskt drivna. (…)
… i slutändan får man ofta mer fakta från intressant.se än från en nyhetstidning. Hur illa man än tycker om drygheterna på Elit måste man konstatera att den som var sämst bevandrad i ämnet var den som enbart läste Dagens Nyheter. (…)
Det intressantaste med intressant.se är hur snabbt och effektivt svenska bloggfolket lärt sig kvällstidningarnas löpsedelsteknik, vilket ger perspektiv på den eviga kritiken mot kvällstidningarnas sjaskighet. Folkets egna rubriker är nämligen ännu hårdare, falskare, sjukare, aggressivare, säljigare. Den demokratifina ’citizen journalism’ det talas om på bloggseminarier är här snarare ett klockrent bevis på att kvällstidningarnas ton bara är ett eko av läsekretsens.
Bloggare blir numera snabbt experter på inte bara textvinklingar utan också distributionsteknikaliteter, som vid vilken tidpunkt ett inlägg bör publiceras för att generera flest läsare. En bloggare har rentav mer förfinade mätinstrument än en upplageanalytiker.
Att köpa intressant.se hade, för endera kvällstidning, varit ett kittlande fusionsexperiment mellan print- och bloggjournalistik, och en spännande öppning mot affärsutveckling av bloggmediet.
Intressant.se:s dagar som oberoende borde vara räknade.”
Kjell Häglund: Bloggarna vet vad läsarna vill ha, Journalisten 28 mars
Stämmer verkligen det Häglund säger om att bloggar sätter lika snaskiga rubriker som kvällstidningarna? Just nu toppade följande 15 bloggrubriker intressant.se:
- Valet av Eliasson. En desperat handling.
- (s) vill reglera datorer, 1981 liksom 2006. Fast oklart hur.
- Statsvetarna – debattens spyflugor
- Fegt val till utrikesministerposten
- TOPP 10: Partiledare vi har glömt
- Så hemsk är inte en våldtäkt
- Carin Jämtin: domstolen i Haag fastställt att israeler är barnamördare
- Vad är en normal lön?
- Borgarna kan inte vinna på sin egen politik?
- Göran Persson tror att 20-25 tusen i månaden är en normal lön
- Är Åsa Linderborg fortfarande på riktigt?
- SFI-litteraturen fylld av vänsterpropaganda
- Slut på privatkopiering i Tyskland?
- Bör porr förbjudas?
- Franska fildelningsfarsen: 3 år i kurran för fildelningsprogram
Rätt sansat och lite småtråkigt, väl? Nog tycks det som att bloggrubriker har en bit kvar innan de når Aftonbladets eller Expressens nivåer.
Kommentarer
2 kommentarer to “Häglund om bloggar”
Kommentera
mars 29th, 2006 @ 11:15
”Desperat”;”spyflugor”;”fegt”;”våldtäkt” (”så hemskt är inte en våldtäkt”!);”barnamördare” (”israeler är barnamördare”); ”porr” – jag vet inte om du har rätt Jonas. Häglunds uppfattning bekräftar nog det intryck jag har.
I mycket är utvecklingen en besvikelse. Men det finns lyckligtvis lysande undantag. Men kvantiteten dränker kvaliteten.
mars 29th, 2006 @ 11:37
Bengt, du och Häglund kanske har rätt. Jag kanske är överkänslig mot kvällstidningarna och för snäll mot bloggosfären. Instinktivt föredrar jag dock en ärlig åsikt, om än uttryckt med grova ord – hur felaktig jag än tycker den är – framför kvällstidningarnas (som jag tycker) inställsamma hycklande…