Krångliga system vältrar över arbetet på människan
4 maj 2007 | 1 kommentar
”Under de senaste åren har Sverige upplevt en produktivitetsboom som kan jämföras med det framgångsrika 1960-talet (…) Men det finns en oredovisad baksida, en övervältring av kostnaderna för produktionen på hushåll och enskilda konsumenter. Produktivitetsframgången betalas av oss vanliga medborgare.”
Ekonomen och förre vice riksbankschefen Villy Bergström är trött på att försöka göra allt mer själv, ständigt hindrad av icke-mänskliga system, och tar exempel från försäkringsbolag, teleoperatörer och SJ:s automatiska telefonsystem.
”Systemen är stora, svåröverskådliga och rigida” konstaterar han. ”När skall denna terror sluta? Det sägs att marknadsekonomin ständigt anpassas till kundernas önskningar. Vem bad att få tala med en robot?”
Vem vill prata med en robot? (Aftonbladet, 12 mars 2007)
Kategori: Design och användbarhet, Digital arbetsmiljö, Ekonomi, media och samhälle, Prylar och teknologi, Webb och IT
Kommentarer
En kommentar to “Krångliga system vältrar över arbetet på människan”
Kommentera
maj 4th, 2007 @ 13:17
Du kommer med ett viktigt påpekande här.
Vill bara komplettera med att det här inte är någon ny företéelse utan en process som har pågått så länge jag kan minnas, alltså sådär en 50 år. Det som tillkommit nu är ny teknik som gör att även tjänster som man tidigare fick assistans med, kan läggas över på den enskilde, bankärenden etc.
I min ungdom var det hyrsevärden som kom hem och tog upp hyran i slutet av varje månad, på sextiotalet tvingades istället varje enskild ta sig till posten och stå i kö för att betala hyran.
I min ungdom kom en bil och samlade upp tidningspapper med jämna mellanrum, in på sextiotalet fick varje enskild själv ta sig till uppsamlingsstationerna.
I min ungdom fanns det en vaktmästare i varje hus, i stort sett, som fixade problem, avlopp och annat som krånglade. In på sextiotalet försvann dessa och istället tvingas de enskilda ringa någon avlägsen hyresvärd och anmäla fel i lägenheten, och det kunde dröja innan felen åtgärdades.
Bara för att nämna några områden.
Jag föreslår en viktig skillnad dock, mellan dagens rationaliseringar och gårdagens. De senare betingades, i huvudsak, av det faktum att det rådde brist på arbetskraft i produktionsindustrin, som erbjöd högre löner. Dagens överskyfflande av arbetsuppgifter, på var och en av oss handlar i stort sett enbart om företagens vinster och om aktiekurser.