Vad har framtiden gjort för oss egentligen?
4 september 2009 | 3 kommentarer
Klimathot, peak oil, utfiskning … ja, varför bry sig om framtiden?
En fortfarande aktuell satir från 1905.
Kategori: Ekonomi, media och samhälle
Kommentarer
3 kommentarer to “Vad har framtiden gjort för oss egentligen?”
Kommentera
september 4th, 2009 @ 18:19
Nja, något ligger det nog i resonemanget men det vågar man väl knappast tala om. Det har att göra med intertemporal inkomstfördelning.
september 6th, 2009 @ 10:45
Låter spännande, Bengt! Utveckla gärna – eller peka på länkar.
september 7th, 2009 @ 15:22
Det är en knepig och ofta också inflammerad fråga. Förenklat kan man säga att i en ofta använd produktionsfunktion så bestäms tillväxten av insatsen av arbete och kapital samt vad man förr kallade ”faktorproduktivitet”, dvs. ökad effektivitet, förändringar i relationen mellan produktionsfaktorerna jämte en stor och mystisk restpost som ingen egentligen vet vad det är. Med rimliga antaganden om befolkningsutveckling och ”returns to scale” och en del annat innebär detta att framtidens människor kommer att vara rikare än vad vi är. Det finns därför goda skäl att fundera på hur mycket vi måste uppoffra för deras skull.
Kanske kan man trots allt våga föra ett sådant resonemenag när det gäller inkomster och materiell välfärd. Men när det gäller ”framtiden” är det ju numera mest klimat- och miljöfrågor man tänker på. Och där har ju diskussionen övergått i religionsutövning. Liksom medeltidens människor späkte och gisslade sig och köpte avlatsbrev för att undgå de eviga straffen så måste vi avstå från kött, från importerade livsmedel, ha rätt lufttryck i däcken (fast helst inte alls ha några däck) och -som en sista åtgärd- köpa avlatsbrev, nej utsläppsrätter menar jag. Det är inte alls säkert att det är ett rationellt handlande. Kanske det vore förnuftigare att i tid försöka anpassa sig till en ofrånkomlig framtid i stället för att försöka undvika den?
Läs gärna och förfäras över ”La grand illusion.”
(Jaha, man måste skriva ut hela länken? Se alltså gärna http://www.karlsson.at/texter/klimat.html).