Lång notis om långt ord
25 augusti 2003 | Ingen har kommenterat än
Nåja, strängt taget blev det dött lopp med de monovokala ord som Håkan hittade – men jag ska i alla fall redovisa min kandidat. I Leonard Wibberleys ”Invasion i New York” (Tidens förlag, 1956) hittade jag på sidan 86 ”Meddelelsemedlens samlade kraft togs åter i anspråk, denna gång för att underrätta allmänheten om att inget verkligt anfall var väntat.”
Håkan hade grundformen med femton bokstäver, men här var det (som!) sjutton.
Vad är ”Invasion i New York” för en bok?
En bitsk satir som 1959 blev film under namnet ”Musen som röt”, med Peter Sellers i inte mindre än tre av rollerna (boken heter också ”The mouse that roared” i original).
”Musen” är det lilla hertigdömet Grand Fenwick, som på grund av ekonomiska problem förklarar krig mot USA, i avsikt att förlora det snabbt och inhösta den återuppbyggnadshjälp som tidigare fiender brukar få del av. (Förslaget att bilda ett kommunistparti för att få amerikanskt stöd har man först avvisat som oärligt.)
Men planen slår fel – fruktansvärt fel. Grand Fenwicks armé om trettio bågskyttar lyckas nämligen besegra USA.
”Musen som röt” är en riktigt intelligent satir över kalla kriget och kärnvapenhotet – men, mer aktuellt, också över stormaktsvälde och kriget som politiskt medel. Hur klokt det är att först bomba sönder ett land, och sedan försöka bygga upp det, kan många amerikaner idag fråga sig tillsammans med Grand Fenwicks av misstag segerrike härförare:
”- Segern medför ofta större ansvar än vinst, svarade Tully. Det beror på att samvetet numera kommer tillbaka i och med den. I krigstid skjuts samvetet åt sidan, och där brukade det förbli – åtminstone gentemot de besegrade. Förr i tiden innebar segern byte för de segrande och sorg och elände för de besegrade. Då var det en viss mening med kriget. Men i våra dagar lider vi av det felet att vi är halvciviliserade. Vi blir i fosterlandskärlekens namn barbariska under kriget och i humanitetens namn civiliserade så snart kriget är slut. Vi dödar först så många fiender som möjligt och räddar sedan så många vi kan med all den energi och alla de medel som står till vårt förfogande. Kriget har i själva verket blivit ett fruktansvärt slöseri med tiden.”
Wiberley skrev en uppföljare som också är egendomligt aktuell: ”The mouse on Wall Street”. Det lilla hertigdömet har plötsligt för mycket pengar och beslutar sig för att förlora dem på börsen…
”The mouse that roared” finns på amazon.com som dvd och bok.
Entusiastisk recensent på amazon om boken: ”You could read through thousands of pages of anti-American screeds by Noam Chomsky, Susan Sontag, Barbara Kingsolver, and their ilk, without increasing your understanding of the world by one iota. But in (…) one speech, Leonard Wibberley basically explains the entire 20th (or American) Century.” (Se länken ovan)
IMDB: The mouse that roared
Kommentarer
Kommentera