Deja vu
16 juni 2002 | Ingen har kommenterat än
Först beskriver Paul Krugman skandalerna i den amerikanska ekonomin som ett systemfel, som omedelbart för tankarna till den sovjetiska industrins manipulationer med sina planmål.
Sen tycks amerikanska skolmyndigheter ha fått tag på en kopia av den sovjetiska censurens arbetsmanual, och tagit itu med att avlägsna felaktiga och olämpliga tankar i litteratur.
Så annonserar George Bush skapandet av ett ministerium för inrikessäkerhet – en välkänd institution i det gamla Östtyskland och Tjeckoslovakien.
Slutligen läser jag Mark Crispin Millers angrepp på medierna och den amerikanska partipropaganden i ”The Bush Dyslexicon”. Oärligheten och skenbilderna – ”seeing that it`s all gone wrong yet always hearing, from om high, that everything is perfectly allright” – har blivit en sorts offentlig hemlighet, säger han, med ett resonemang som i stort sett är identiskt med det som brukade användas för att förklara sovjetmedborgarnas förhållande till det partiets propaganda.
En viktig skillnad finns förstås. I Sovjet hade Crispins bok inte blivit publicerad, och ”Moskva Times” hade inte kunnat skriva om litteratur–censuren.
Kategori: Ekonomi, media och samhälle
Kommentarer
Kommentera