Blind Höna

Sedan 2001

Janusord – autoantonymer

10 januari 2023 | 2 kommentarer

Roman coin with two-faced Janus
Januari är månaden som är uppkallad efter Janus, guden med två ansikten i den romerska mytologin.

”Janusord” är en rolig beteckning för det som mer precist kallas autoantonymer (eller ibland kontronymer): ord som har två helt eller nästan motsatta betydelser.

Ett exempel är driva, som både kan beteckna att röra sig planlöst och utan kraft eller styrning – eller att målmedvetet arbeta och styra något. Och att dela något kan både vara att klyva det itu – delade meningar – eller ha något tillsammans – en delad ekonomi, jag delar uppfattningen att …

Janusord finns på flera språk. Svenska överse, norska overse och engelska overlook kan alla betyda både granska och förbise, strunta i. På engelska kan fast användas om något som rör sig snabbt – och om något som sitter fast.

När janusord finns i myndighetsspråk kan det bli krångligt. Om ersättning utgår, betyder det pengar ska betalas ut eller att det inte blir någon ersättning. Och sanktion som både kan användas för något man godkänner eller stöttar: vi sanktionerar vapenleveranser till Ukraina – men vi inför sanktioner mot Ryssland för dess anfallskrig.

Bild: Andrew McCabe on Twitter

Kommentarer

2 kommentarer to “Janusord – autoantonymer”

 1. Anne Strømsheim
  januari 11th, 2023 @ 00:12

  Dette var veldig interessant. Og dessuten lærte jeg noe nytt.
  Hilsen Anne som er norsk med svensk mor.

 2. Jan Wiklund
  februari 10th, 2023 @ 13:50

  Naturligtvis finns fler exempel på wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Autoantonym

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin