Blind Höna

Sedan 2001

Det är inte köttet som är det viktiga – utan transporterna

13 februari 2013 | Ingen har kommenterat än

bild av häst, åsna och motorväg med lastbilar
Det förvånar mig inte det minsta att det är häst i stället för nöt i lasagnen, och jag har svårt att bli upprörd över ”skandalen”.
Jag har ju länge blivit serverad alla möjliga saker på krogen som uppenbart inte varit ”fläsk” eller ”entrecote” utan något annat. Åsna till exempel; jag vet någon som kunde berätta att det importeras X ton åsnekött per år till Sverige – som sedan aldrig syntes till …
Och vi sätter i oss en ansenlig mängd korvar som det finns en hel del kul saker i; det är ju hela poängen med varför man gör korv, liksom.

Vad som däremot gjort mig upprörd och bekymrad, är att vi nu fått tydligt se hur absurd stordriften och transportidiotin fungerar i matindustrin.
Hästar slaktas i Rumänien, skickas till Cypern, importeras till Luxemburg. hamnar så småningom i Frankrike eller England, redistribueras sedan över hela Europa.
Och för varje varv i denna köttkarusell bränns det fossila bränslen och släpps ut koldioxid.
DET är skandalen. Jag kan äta lasagne på kor, eller hästar, jag bryr mig inte – men från Säffle, Stånga eller Stjärnhov. Hur fan kan det bli billigare eller bättre att köra maten ett kvarts varv runt jorden??!?

Bilder: Häst av Smabs Sputzer/flickr; motorväg av highwaysagency/flickr, åsna av Klearchos Kapoutsis/flickr – samtliga under cc-licens.

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin