Blind Höna

Sedan 2001

Nya ord för familjen

2 november 2002 | Ingen har kommenterat än

Man är sju år, och ens mamma har skaffat en ny man. Och nu är han inte bara mammas kompis längre, för han har flyttat in och man har fått ett nytt litet syskon. Vad kallar man mammas nye man? Och vad ska det nya syskonet (när han så småningom lärt sig prata) kalla sin storasysters pappa ?
Massor av familjer som brustit och sedan splitsats hop på nya sätt brottas med motbjudande varianter som ”låtsasmamma” eller ”plastpappa”. Och ”bonuspappa” låter fånigt sockrat med tanke på att han snarare dyker upp för att det första förhållandet kraschlandat än för att det troget flugit på i många nöjda mil.
Men med självklar enkelhet har våra barns kusin Hilda lanserat nya begrepp. Mammas nya man är helt enkelt Hildas brorspappa. Och lillebror kommer så småningom att kunna referera till Hildas pappa som sin systerpappa.
Systermamma, brorspappa: systemet är genialt därför att det är neutralt, och därför att det stämmer med tidigare bildningsmönster. Vi talar redan om systerson eller brorsdotter – nedåt i familjeträdet. Med tidigare stabilare familjebildningar fanns inte något behov av att räkna ”uppåt”. Nu behöver vi det; med Hildas geniala nybildning kan vi kasta ut de flesta fall av låtsaspappor och plastmammor. Heja Hilda!

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin