Blind Höna

Sedan 2001

Jonas föreläser ikväll

29 september 2003 | Ingen har kommenterat än

I det gamla industrisamhället var det inte ovanligt att arbetarna var stolta över att klara av tunga, skitiga och slitsamma jobb. En riktig karl ska väl kunna hugga i?!
Det dröjde innan insikten kom om att arbetsmiljön faktiskt bröt ner människor.
När jag idag reser omkring och studerar hur människor i praktiken använder de datasystem, som dominerar en allt större del av deras arbetsdag, tycker jag att jag känner igen mig.
Jag är ofta imponerad över hur duktiga användarna är; vilka ansträngningar de är mäktiga, vilka arbetsuppgifter de klarar av.
Samtidigt är jag skrämd över hur många låter sig missbrukas och hunsas av dåliga datasystem, intranät och webbverktyg – och är stolta över att de klarar av det, när de egentligen borde kräva något bättre. Skrämd av hur usla systemen ofta är. Fascinerad över hur enkelt det ofta skulle vara att förbättra miljön. Förbryllad över varför det inte sker.
Men också ursinnig över att anställda som faktiskt ser problemen riskerar att få höra att de är ”en fara för verksamheten” eller ”uppvisar dålig datamognad” (jo, det är sant!).
Jag är övertygad om att detta är en viktig faktor bakom de senaste årens ökande stress och ohälsa i arbetslivet.
Ikväll klockan 18 föreläser jag på ABF-huset i Stockholm (Sveavägen, T-bana Rådmansgatan), under rubriken ”Måste vi underkasta oss omänskliga datasystem?”.
Kom dit så får du höra om ett arbetsmiljöproblem – förresten, ett livsproblem, för det berör oss numer också som medborgare – som tappats bort. Jag vill gärna höra dina synpunkter och erfarenheter!
Välkommen!

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin