Blind Höna

Sedan 2001

The Poetry of D.H. Rumsfeld

25 september 2003 | 4 kommentarer

När vi nu ändå är inne på ämnet politiker och språk, kan det ju vara lika bra att påminna om Hart Seelys behandling av Donald Rumsfeld, försvarsminister i Bush-regeringen.

Rumsfeld har inte Bushs problem med hackigt tal. Men Seely har tagit Rumsfelds svada och hackat upp den med typografiska grepp som radbrytningar, interpunktion, stor bokstav på varje ny rad med mera, vilket får orden att se ut som – poesi:

The Unknown
As we know,
There are known knowns.
There are things we know we know.
We also know
There are known unknowns.
That is to say
We know there are some things
We do not know.
But there are also unknown unknowns,
The ones we don’t know
We don’t know.

—Feb. 12, 2002, Department of Defense news briefing

Det är effektiv ironi för high-brows: ibland visar det hur vag Rumsfeldt är, och hur lite han egentligen säger. Ibland får den typografiska behandlingen honom att verka pompös och tillgjord, på samma sätt som Bushs konstlade pauser (fast originalet mycket väl kan ha varit helt rimligt i Rumsfelds mun):

A Confession
Once in a while,
I’m standing here, doing something.
And I think,
”What in the world am I doing here?”
It’s a big surprise.

—May 16, 2001 , interview with the New York Times

”Dikterna” publicerades först på Salon Slate i våras, under rubriken ”The Poetry of D.H. Rumsfeld. Recent works by the secretary of defense”. Där finns fler dikter att läsa – ”Glass box” och ”The Situation” till exempel.

Därefter blev det en hel diktsamling, som dock låter upphovsmannen uppträda under en lätt maskerande pseudonym: ”Pieces of Intelligence: The Existential Poetry of Donald H. Rumsfield”. Länken går till amazon.com, där några recensenter tar ironin ett steg till genom att låtsas ”analysera” dikterna uppskattande (medan andra läsare inte hänger med i alla ironiska nivåer).

Kommentarer

4 kommentarer to “The Poetry of D.H. Rumsfeld”

  1. Jorun
    september 25th, 2003 @ 09:11

    den lätt maskerande pseudonymen verkar vara ett skrivfel från Amazons sida, på omslaget står författarnamnet Rumsfeld.
    En artikel värd att läsa:
    Beliefnet’s intervju med Al Franken: http://www.beliefnet.com/frameset.asp?pageLoc=/story/132/story_13244_1.html
    och ett utdrag ur Frankens bok ”Lies: And the Lying Liars who tell them – A Fair and balanced look at the right”: The Gospel of Supply Side Jesus:
    http://www.beliefnet.com/frameset.asp?pageLoc=/story/132/story_13245_1.html&storyID=13245&boardID=63628

  2. Jonas
    september 25th, 2003 @ 09:55

    Intressanta länkar, tack!
    Om Amazon: Intressant. Felstavningen finns tydligen i deras grund-databas, eftersom det står ”Rumsfield” i alla länkar till denna bok från andra böcker och andra sidor.
    Men amazon har en intressant sökmotor: söker man på rumsfeld kommer Seelys bok i alla fall upp som första träff.
    Jag vet att amazons sökmotor är felstavnings-känslig, för vad sökaren råkar knappa in i sökrutan. Söker man på ”rumsfeldt” t.ex. säger den ”We found no matches for rumsfeldt. Below are results for rumsfeld” – fortfarande med Seelys bok överst. Men den kan inte rimligen kolla om informationen i databasen är felstavad. Mysko.

  3. Bengt
    september 25th, 2003 @ 17:52

    Tack Jonas för denna underbara länk. OBS att det här är ett helt allvarligt menat inlägg och ej avsett som ironi: Jag anser nog att att orden verkligen *är* poesi inte bara *ser ut som poesi*. Poeten är emellertid inte Rumsfeld utan Hart Seely som hittade ett råmaterial och gjorde någonting av det. Konkret poesi, kanske, eller som ett objet trouvé inom bildande konst. Mycket att tänka på faktiskt.
    Här slutar mitt allvarliga inlägg och jag tillägger: Det var ju tydligen i Slate och inte i Salon som artikeln först fanns. Freud rules.

  4. Jonas
    september 25th, 2003 @ 22:11

    ”i Slate och inte i Salon. Freud rules.”
    Oops. Mitt fel. Hmm … jag vågar inte tänka på vad det kan berätta om mitt märkliga undermedvetna? 😉

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin