Blind Höna

Sedan 2001

Muffins och sökning

31 maj 2004 | 3 kommentarer

Från högt till lågt: måste bara notera att www.dagensmuffin.se är en fantastiskt snygg, rolig och smart sajt, med många kvaliteter utöver att erbjuda smaskiga recept.
Den är snabb. Den är fokuserad på sin nisch och krånglar inte till det med tveksamma kringtjänster eller andra ideer vid sidan av. Den har några enkla men nyttiga funktioner som låter en rösta på recept eller skicka dem till en kompis.
Den har en sökfunktion med en liten och nyttig finess som man inte ser så ofta: exkludera sökresultat med en viss sökterm. Man kan alltså söka på recept som inte innehåller ägg, till exempel.
Exklusion är en viktig funktion i sökgränssnitt som ofta glöms bort. Söker jag till exempel på dn.se kan jag välja mellan att söka i hela dn.se, eller välja att söka i bara avdelningen för ”ekonomi”, bara avdelningen för ”nyheter”, bara avdelningen ”kultur”, eller bara i ”debatt”.
Mitt problem är att jag inte alltid vet om något jag söker information kring behandlats bland nyheterna, på debatt, i kulturdelen eller på ekonomisidorna. Så jag måste söka på ”hela dn.se”.
Vad jag däremot vet, är att jag inte vill söka i sport- och familjesidorna. Men det går inte att exkludera just dem. En sökning på någorlunda vanliga begrepp – särskilt namn – ger därför massor med skräpträffar i form av oändliga resultatlistor från dambasket och Vasaloppet.
En exklusions-kontroll (”Sök i hela dn.se utom …”) skulle ge mycket större möjligheter för mig att hitta vad jag ville.
Det krångliga med sökning är att det kan vara så många olika saker. En variant är när man söker efter något enstaka, bestämt, som man vet vad det är – en viss artikel, bok eller skiva. En helt annan är när man försöker hitta något, det viktigaste eller kanske nyaste om ett ämne – men inte vet riktigt vad som kan finnas. Ytterligare en annan när man vill vara säker på att man hittar allt som t.ex. DN skrivit om något.
De olika sätten att söka kräver egentligen egna kontroller. Det är en av de saker som gör det krångligt att få till en sökfuktion som alla är nöjda med.
Jag har skrivit ett lite set med artiklar om hur bra sökning bör vara utformad: de finns samlade under rubriker Att bygga en bra sökfunktion, eller:
Den som söker, han letar”
.

Kommentarer

3 kommentarer to “Muffins och sökning”

  1. J E Thelin
    maj 31st, 2004 @ 09:59

    Skönt att se att dagensmuffin var ”en sajt” och inte ”en webb”.

  2. Tricky
    juni 1st, 2004 @ 21:51

    ”exkludera sök resultat”? Det var minsann en sär skrivning.

  3. Jonas
    juni 2nd, 2004 @ 01:08

    Oavsiktlig sådan. Nu rättat. Ursäkta.

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin