Blind Höna

Sedan 2001

Ny bok av Sven Lindqvist i april

22 januari 2005 | 2 kommentarer

”Under större delen av 1800-talet och långt in på 1900-talet trodde många européer att de så kallade ’lägre raserna’ var dömda att dö ut.

På väg mot undergången var framför allt den ursprungliga befolkningen på de kontinenter dit Europa expanderade – Sibirien, Centralasien, Nordamerika, Sydamerika, Nordafrika, Sydafrika, Australien och Stilla Havets övärld.

Många vita önskedrömde också om att de svarta i Amerika, ’vildarna’ i Afrika och de kinesiska ’barbarerna’ var på väg att dö ut. Deras ofrånkomliga förintelse sågs som bestämd av Ödet, Gud eller Naturen.

Tron på de Lägre Rasernas Utdöende var nära förbunden med begreppet Terra Nullius, ingens land – en juridisk fiktion som användes för att rättfärdiga den europeiska expansionen över stora delar av jordens landyta. Särskilt vanligt var begreppet i försvaret av den brittiska invasionen i Australien.

Aboriginernas marker förklarades vara ’terra nullius’ eftersom de var bebodda av folk som snart skulle vara utdöda. Och som kunde få hjälp på vägen mot utdöende, om de dröjde sig kvar.

Tron på de Lägre Rasernas Utdöende förenades med begreppet Terra Nullius till en självuppfyllande profetia, som fick legitimera markstöld, massakrer och folkmord.”

svenlindqvist.net: Terra Nullius

Ämnet är inte överraskande eftersom det framgått att Sven Lindqvist studerat aboriginernas historia (se Blind Höna-notisen Den gravplundande zoologen.

Kommentarer

2 kommentarer to “Ny bok av Sven Lindqvist i april”

  1. M K
    januari 22nd, 2005 @ 11:12

    På John Quiggins blogg finns en diskussion om Terra Nullius http://johnquiggin.com/index.php/archives/2004/06/27/terra-nullius/

  2. Thomas E
    januari 26th, 2005 @ 14:03

    Om man är en sån där hemsk antisemit så kan man ju dra paralleller till ”ett land utan folk till ett folk utan land” och andra sionistiska slagord.

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin