Blind Höna

Sedan 2001

Digital arbetsmiljö: Datoriseringens effekter ännu i skymundan

23 maj 2005 | Ingen har kommenterat än

Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (FAS) ska utvärdera den svenska arbetsmiljöforskningen. Och trots att de flesta arbetsuppgifter idag är datorstödda är det främst den fysiska arbetsmiljön som ska granskas. Medvetenheten om kognitiva arbetsmiljöproblem är fortfarande skrämmande låg.

Kort intervju idag med mig och professor Bengt Sandblad vid institutionen för informationsteknologi på Uppsala universitet, hos prevent.se:

”Kognitiva arbetsmiljöproblem kan uppstå när ett användarovänligt datasystem tas i bruk på en arbetsplats. Något som ofta resulterar i stress och försämrad arbetskvalitet för den enskilde. (…)

– Jag tycker det är illavarslande att psykisk stress kommer som en bisats i FAS uppdrag. I samband med att webbtekniken slog igenom i slutet av 90-talet började även lättare psykiska diagnoser att stiga brant. Unga webbnissar utan någon som helst erfarenhet av arbetsmiljöfrågor anlitades för att bygga datasystem och applikationer, säger Jonas Söderström.

Han menar att fascinationen för tekniken gjort att användarna fått underkasta sig systemen ungefär som när verkstadsarbetare förr i tiden fick underkasta sig farliga maskiner. Det har lett till teknisk stress och ohälsa för en rad yrkesgrupper.”

prevent.se: Datorisering bortglömd när arbetslivsforskning studeras, 23 maj 2005

På Kornet:
Hjärnan är viktigare än armbågen: varför datasystem stressar oss i jobbet

Måste vi underkasta oss omänskliga datasystem?

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin