Blind Höna

Sedan 2001

Ännu ett system som ökar arbetsbelastningen

17 juni 2005 | Ingen har kommenterat än

Alla nya datasystem säljs in till personalen med motiveringen att det ska bli ”enklare, snabbare, bättre”.

Alltför ofta blir det tvärtom:

”Sommarens stora förseningar inom flygtrafiken beror till största delen på att det nya flygledningssystem som infördes i våras kräver betydligt mer personal än vad Luftfartsverket räknat med.

Arbetsuppgifter som tidigare krävde en person, sköts nu av två personer och så här i semestertider leder det till att resenärerna kan få finna sig i att vänta flera timmar på sitt plan.

Först skyllde Luftfartsverket sommarens väntade förseningar på ovanligt många föräldralediga flygledare, och på att personalen vill ha semester.

Men det stora problemet är det nya flygledningssystem som, trots att det kostat verket 1,4 miljarder kronor att ta fram, är mindre effektivt än det gamla.

För trots att man numer använder datorer istället för papperslappar, så behövs det nu på vissa ställen två personer där man tidigare klarade sig med en.

Det är många som är irriterade på Luftfartsverket idag, resenärer är oroliga, flygledare har ringt Ekot och klagat på det nya systemet, charterbolagen blev tagna på sängen av förseningarna och såväl SAS som flygbolaget Britannia är kritiska mot att de fick höra om förseningarna på radion.

På Luftfartsverket är man nöjd med sitt nya system, på sikt kommer det att kunna hantera betydligt fler flighter är det gamla, men Rolf Norman som är projektledare för systemet håller med om att övergången hade kunnat göras bättre.”
Ekot: Nytt flygledningssystem kräver mer personal, (17 juni 2005)

Detta är tyvärr inte ett enstaka exempel. Se till exempel
Datakaos i skånsk färdtjänst och Ännu ett system som ökar arbetsbelastningen

Relaterat om Arlanda: ”Såhär i efterhand kan man tycka att vi borde gjort det..”

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin