Blind Höna

Sedan 2001

”Mer komplicerad datoradminstration” minskar effektiviteten inom sjukvården

17 juni 2005 | 2 kommentarer

”Fler läkare tar hand om färre patienter” är rubriken i Metro, onsdag 5 juni. Ordföranden i Läkarförbundet, Lena Bågenholm-Nilsson kommenterar:

”Generellt kan man ändå säga att patienterna tar längre tid att behandla samt att läkarna får allt mer komplicerad datoradministration på sitt bord.”

Datorer infördes för att minska och underlätta det administrativa arbetet. I stället ser vi i många yrken hur man får mer administrativt arbete med nya datasystem. Något måste vara fundamentalt del, och det är märkligt att frågan ”varför?” inte ställs oftare.

Det finns förstås flera skäl till varför administrationen ökar. Bara två:

  • Även om datoriseringen sparar in en del arbete, tillkommer administrationen av själva systemet i sig: inloggningar, byte av lösenord, uppgraderingar av systemen, virusskydd, etc. Det räknas sällan in när man säger att ett nytt system ska bli snabbare eller enklare.
  • System konkurrerar ofta med argument om att de kan hantera ännu mer data, generera ännu fler rapporter, skapa ännu mer detaljerad statistik. Det gillar chefer som köper in systemen. Men det gör att användarna tvingas lägga in mycket fler data och uppgifter i systemen än tidigare.

Se också den tidigare notisen: Ännu ett system som ökar arbetsbelastningen.

Kommentarer

2 kommentarer to “”Mer komplicerad datoradminstration” minskar effektiviteten inom sjukvården”

  1. Malcolm
    juni 17th, 2005 @ 11:38

    Jag ser tyvärr väldigt mycket av detta, hur det bara blir allt krångligare. Allt tacksammare blir jag över att jag som privat verksam läkare har kunnat välja ett mycket enkelt journalföringssystem – mest bara för löpande text, som hjälper mig att snabbt ta fram senaste anteckningen om patienten, när hon eller han ringer på telefontiden – som inte ger en massa onödiga finesser. Tidbokning till exempel, sköts mycket bättre i en gammaldags kalender, där man kan sätta in lösa lappar och gem och vad man vill som håller ordning på det hela. Så fram för förenkling, använda datorn bara till det som den är bäst på! Bort med tekniskförtjusta och okunniga administratörer!

  2. Hannelore
    juni 20th, 2005 @ 14:32

    Man undrar varför politiker och chefer, som ofta gillar storskaliga systemlösningar, aldrig lär sig att fråga dem som ska jobba med de nya datasystemen. Det kan väl inte vara någon överraskning längre att datorer inte bara sparar tid utan också är tidstjuvar och kräver mycket kom-igång-hjälp.
    Men det är nog inte lika lätt att rationalisera och sparka administrativ personal, till exempel läkarsekreterare inom sjukvården, om man gör kalkyler som tar hänsyn till all datoradministration.

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin