Blind Höna

Sedan 2001

Brister i digital arbetsmiljö pressar anställda på försäkringskassan

24 december 2005 | Ingen har kommenterat än

”Och hur mår era anställda nu inför julhelgen, med tanke på det dåligt fungerande datasystemet och den extra pressen från ledningen?
– Det är nog många som är väldigt tröttkörda. Så är det säkert, säger Göran Jansson. (…)

Men vi har verkligen spänt bågen för att lyckas med vårt uppdrag inför julen. Vi har kört mycket övertid och det råder totalt semesterstopp för våra anställda, säger Göran Jansson.”

Klagande föräldrar får förtur hos försäkringskassan, Värmlands folkblad, 22 dec 2005

Ett nyttt ärendehanteringssystem på försäkringskassan har under lång tid utsatt användarna för stora påfrestningar. Och problemen för personalen (och för dem som ska ha utbetalningarna) fortsätter:

”De riktigt stora problemen hänger dock i tid ganska väl överens med att ett nytt datasystem togs i bruk under hösten.
– Ja, det nya systemet har väl inte varit så bra som man förväntat sig, det tillstår den högsta ledningen också. Det fungerar helt enkelt inte som det ska och då har vi fått problem att hinna med alla ärenden, säger Göran Jansson, försäkringschef på Försäkringskassan i Värmland.”

Enligt uppgift har Försäkringskassans ledning på intranätet bett personalen om ursäkt för det dåligt fungerande systemet.

Exakt vari problemet ligger nu framgår inte av VFs artikel. Enligt ComputerSweden har problemet hängt samman med byte av miljö från stordator till Windows. Men CS anlägger nu nästan alltid ett ensidigt ett tekniskt perspektiv på allting, och jag har indikationer på att systemet fortfarande är en dålig digital arbetsmiljö. Ännu en sak jag skulle vilja undersöka – om någon finansierade det.

Tidningen Social Försäkring skrev tidigare om problemen med ärendehanteringssystemet (ÄHS). Det har jag refererat tidigare (Dålig informationsdesign ger Försäkringskassorna problem,2 jul 2002; Mer om Försäkringskassornas IT-system, 15 sep 2002). Social Försäkring lades ner när den nya statliga Försäkringskasse-myndigheten skapades 1 januari 2005, och arkivet av artiklar är försvunnet.

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin