Blind Höna

Sedan 2001

Usel digital arbetsmiljö på SVT

11 september 2006 | 1 kommentar

124 medarbetare på Sveriges Televisions nyhetsredaktion har skrivit ett protestbrev till ledningen mot SVT-redaktionernas centrala arbetsverktyg, datasystemet Meta2, skriver Journalisten

”Freddie Ekman, redaktör på Rapport, är bedrövad över det nya systemet.
– Meta2 har varit riktigt opålitligt, och jag tycker att det är egendomligt att man inte haft bättre framförhållning. Det handlar om mitt enda stora arbetsinstrument, som används för körschema, personalfiler, arkivering, allt.

Skälet till att det uppgraderade Meta2-systemet togs i drift i maj var att man behövde ha tillgång till dess funktioner inför valet, och de driftsansvariga har framhållit att systemet fungerade väl under testen.”
Teknikprotest på SVT, journalisten.se (5 sep 2006)

Redaktionerna på SvT har tidigare drabbats av mycket stora problem med sin digitala arbetsmiljö. Det digitala redigeringssystemet Easy Cut och grafikdatorn Caspar infördes i kraftigt buggiga versioner utan att ha testats tillräckligt, med otillräcklig support och dålig utbildning.

Under 2004 och 2005 kördes medarbetare på stationer runt om i landet i botten av de opålitliga och trilskande systemen. I Örebro berättade arbetsmiljöombudet Kent Halttunen hur ”folk hade ont i magen inför att gå till jobbet, det fanns de som berättade att de grät sig till sömns på kvällarna”.

Andra bloggar om: , ,

Kommentarer

En kommentar to “Usel digital arbetsmiljö på SVT”

  1. Kerstin
    september 13th, 2006 @ 00:20

    Jo, man undrar ju hur mycket tid och pengar det kostar företagen med usla datorsystem och med byten till nya sådana, för att inte tala om hur illa de anställda kan fara av ständiga förändringar och dåligt implementerade sådana.
    Jag sitter just nu med en ny iMac och svär som en bortsbindare över alla krångliga förändringar som införts (OK nog bra när man väl lärt sig dem och de börjar sitta i ryggmärgen, men det tar månader), och där jag måste lägga ner timmar på att leta efter funktioner som är desamma som i den gamla datorn, men som återfinns på nya ställen i menyer, där de kallas något annat än i den gamla datorns program, och där man har infört nya sätt att genomföra kommandona på.
    Skulle jag skött det här på arbetstid, med usel utbildning, som de flesta tycks få, och med krav på att klara samma saker direkt som jag klarat tidigare, hade jag definitivt brutit ihop.

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin