Blind Höna

Sedan 2001

Kritik mot IP-telefoni: krångligt och ineffektivt

21 juli 2007 | 1 kommentar

Även branschorganet Computer Sweden har uppmärksammat att IP-telefonin inte håller vad den lovat. (Apropå Fortsatt kaos kring IP-telefoni i Region Skåne, 18 juli 2007.)

”Affärsnyttan saknas – effektiviteten hamnar i skymundan” var rubriken på en omslagsartikel i mars i år. (På nätet under rubriken Ip-telefoni – vad är poängen?, Computer Sweden, 14 mars 2007)

)

Det tar längre tid för de anställda att använda telefonen, och effektiviteten snarare sjunker än ökar, säger man (men några konkreta mätningar redovisas som vanligt inte).

Några intervjuade företag sätter sitt hopp till att IP-telefonin ska kunna innebära några ännu inte definierade ”tjänster, funktioner och applikationer” som kan ”addera värde” till organisationen. Ingen lyckas dock konkretisera vad det skulle vara.

Å andra sidan finner analysföretaget Gartner att det är bortkastade pengar att skaffa IP-telefonisystem som idag har många avancerade funktioner.

”De flesta inte använder ens en bråkdel av möjligheterna en sådan telefon har utan skulle klara sig lika bra med enkel ip-telefon som bara fungerar som just telefon.”
Avancerade ip-telefoner kritiseras (Computer Sweden, 14 mars 2007)

Och då är vi tillbaka i systemet som ändå ger tveksam eller ingen ny nytta.

IP-telefoni behöver inte vara dåligt. Med tiden kommer säkert någon på verkligt nyttiga tillämpningar och smarta förbättringar. Men än så länge är vi inte där.

Kommentarer

En kommentar to “Kritik mot IP-telefoni: krångligt och ineffektivt”

  1. Stefan Q
    augusti 13th, 2007 @ 12:27

    Jag har funderat på att skaffa IP-telefoni privat, men inte så mkt för priset utan för det tjänster som jag trodde det kunde erbjuda… Jag skulle vilja ha omkopplingsval beroende på vem som ringer, och jag skulle vilja ha en websida där jag kan lyssna av voicemail, dessutom skulle jag vilja ha olika meddelanden till olika personer som ringer om det går till voicemail, ex vis tala om var jag är till nära vänner och släktingar, och andra bara säga det vanliga ”lämna ett meddelande efter pipet, blunda och hoppas att jag återkommer”.
    Ingen operatör som jag sett erbjuder detta, och speciellt inte till privatpersoner.

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin