Blind Höna

Sedan 2001

Man of shadows

7 februari 2018 | Ingen har kommenterat än

a man of shadows av Jeff Noon - omslag
Tänk dig en stad helt täckt av ett nät, spänt på master från hustaken. Nätet är elektriskt och varenda kvadratcentimeter är behängd med lampor: glödlampor, lysrör, neonrör, halogenlampor, led-lampor, strålkastare …. Ingenting stängs någonsin av, ljuset strålar på dygnet runt. Välkommen till Dayzone, staden utan skuggor; staden där det aldrig, aldrig är natt.

Den nedgångne privatdetektiven Nyquist (jag ser Michael Nyqvists ansikte framför mig hela tiden) söker efter en tonårstjej på rymmen. Samtidigt härjas Dayzone av den osynlig mördare som kallas Quicksilver. Hur kan mördaren slå till, i fullt ”dags”ljus, utan att synas?

Klichéerna staplas på varandra: Nyqvist dricker hellre än äter, sover inte, blir ständigt halvt ihjälslagen. Hans kläder klistrar sig mot kroppen av svett. Han fantiserar hela tiden om ett bad och en sömn som aldrig blir av.
Finns det ett samband mellan flickan på rymmen och morden? Eller är det bara Nyquists hallucinatoriska utmattning som gäckar honom?

A man of shadows är en surrealistisk thriller av Jeff Noon (passande namn!); en pastisch på noir-deckare i en alternativ femtiotals-värld.

I Dayzone dyrkar man ljuset och solguden Apollon. Nattklubbarna är ”dagklubbar” med bländande belysning. Eftersom det normala dag och natt inte längre kan skönjas kan man välja sin tid själv: snabbare eller långsammare timmar, eftermiddag eller förmiddag. Din armbandsklocka står på vad du vill att den ska, och tickar på i den takt du vill. Att sälja och välja ”timelines” är big business.

Men i andra halvan av staden – Nocturna – är det ständigt natt. Bara enstaka lampor på den uppspända väven lyser och bildar svaga konstgjorda stjärnbilder på den dolda himlen. Endast de svagaste lampor är tända i hus och byggnader.

Och mellan Dag och Natt går pendeltågen genom det mytiska, metafysiska, övergivna och farliga skymningsområdet i ilfart, utan att stanna.

Temat med ständig dag och ständig natt har förstås använts förut: Roger Zelaznys roman Jack of shadows utspelas på en planet som inte roterar: dagsidan är ständigt vänd mot sin sol, nattsidan mot stjärnorna. Men Zelaznys värld är fantasy. Noons är amerikanskt femtiotal med skumma barer, sjaskiga hotel, uppsvidade langare och korrumperade politiker.

Det är väldigt filmiskt. Den totala överdosen av klichéer gör att historien får ett starkt stiliserat drag, som faktiskt funkar. Det surrealistiska Dayzone/Nocturna blir som en lång dröm.

Det antyds att det blir fler böcker om Nyquist.

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin