Blind Höna

Sedan 2001

Mer McEwan: Nutshell

23 december 2019 | Ingen har kommenterat än

omslag för nutshell av ian mcewan
Ännu en pastisch från Ian McEwan (mer på Blind Höna). I Nutshell är berättaren … ett genialt, ofött barn, i sin mammas mage! Fostret har lärt sig tänka och förstå genom att mamma Trudy, som haft svårt att sova på grund av graviditeten, har lyssnat på podcasts och radions prat-kanaler.

Trudy är på väg att lämna sin man, barnets far. Hon har en hemlig affär med hans bror, svågern Claude. Tillsammans planerar de att mörda barnafadern. Här nånstans börjar man ju fatta sammanhanget. Trudy är Gertrude, Claude är Claudius … och de ofödda barnet är Hamlet.

Och Hamlet hör sin mor och Claude diskutera mordplanerna, och förstår vad som är på gång. Men hur ska han kunna hindra mordet på fadern? När hans enda sätt är att sparka mamma lite hårdare?

Nutshell är en smart, underhållande och välregisserad historia. Med jämna mellanrum bryter den ofödde Hamlet ut i vältaliga soliloquies – inre monologer. Ibland påverkade av de glas vin hans mor gärna häller i sig. Som Shakespeare-bearbetning ligger den lite under Margaret Atwoods geniala Hag-Seed, omdiktningen av Stormen. Men utan tvekan läsvärd.

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin