Blind Höna

Sedan 2001

The Body Library

27 december 2019 | Ingen har kommenterat än

omslag för jeff noons the body library

Jeff Noon återkommer med ännu en noir-deckarpastich från en alternativ femtiotalsvärld.

I ”A Man of Shadows (Blind Höna, 7 feb 2018) löste privatdeckaren Nyquist de oförklarliga morden i staden Dayzone – och lämnade den sen bakom sig. Det visar sig att han slagit sig ner i Storyville, där nästa mysterium lurar. Vad sker för mystiskt i bostadsområdet Melville? Varför hittas en man död, med ord och bokstäver över hela kroppen? Vad är ”The Body Library” egentligen? Vem är kvinnan Zelda?

Storyville är staden som ”lever på historier” och som har en ”narrativ polis”. Noon har haft kul med gatunamnen: Nyquist har sitt kontor på 451 Bradbury Avenue, de prostituerade hänger i gathörnet mellan Nin och Lawrence, en stadsdel är Lower Shakespeare och en förort är Brontë Town …

Men där första bokens Dayzone, staden med en ständig dagsida och en ständig nattsida, ändå erbjöd en sorts möjlig suspension of disbelief – jo, det skulle i princip gå att hänga det där elektriska nätet med lampor över halva staden – så blir Noon bara totalt metafysisk i den nya boken. Han låter sina figurer uppslukas av eller spys ut från sitt magiska mystiska manuskript, så varken vi eller de vet om de befinner sig i en ”verklighet” eller i en bok i boken. Här flyger bokstavsinsekter kring, och Oden eller Oberon hänger upp och ner i världsträdet (”world tree” – ”word tree”), som växer upp genom det övergivna huset på Melville 5: huset som är en förhäxad labyrint där man inte kan hitta utgången om man vågat sig in, där en märklig smitta får bokstäver att krypa omkring under huden på de drabbade, som i sin tur tänder på genom att röka boksidor och tillber en damm med bläck …

Det är kort sagt en jädra röra i boken; Noon lyckas inte som i den förra foga ihop det till en helhet.

Grundidén är ju inte särskilt originell: det har gjorts förr, och det är svårt – en till som misslyckats är Zachary Thomas Dodson med ”Bats of the Republic”. En som däremot skapade något helt brilajnt – mycket för att han hade humor! – var Italo Calvino i ”Om en vinternatt en resande”. (Och det är talande att en av de första adresserna vi möter i Storyville är Calvino Road …).

Det antyds inte att det kommer någon tredje bok om Nyquist. Det är nog lika bra.

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin