Blind Höna

Sedan 2001

Lärkan, ugglan, eken, räven: engelsk natur och kultur

1 januari 2022 | Ingen har kommenterat än

John lewis-stempels böcker om uggla. räv, lärka och ek

Jag föll pladask för de här förtjusande små volymerna,  som träffar mitt i prick om man är svag både för ekologi/biologi och litteraturhistoria. Och en smula anglofil.

De ser kanske ut som sagoböcker, men är små eleganta (runt 80 glesa sidor) essäer: Här samsas fakta och historia om lärkan, räven, eken och ugglan med talrika dikter tillägnade djuren och växterna, från antiken och framåt, men främst av engelska poeter. Allt i elegant typografi med talrika gamla träsnitt. (Det finns en femte volym också, om haren.)

John Lewis-Stempel har av The Times kallats ”Britain’s finest living nature writer”.Han är själv lantbrukare i Herefordshire, där hans familj bott i mer än 700 år. Som författare är han flerfaldigt prisbelönad, med två specialiteter – naturalia och militärhistoria, en lite överraskande kombination. I boken om lärkan sammanfaller dessa när han visar på hur lärkan blev en viktig gestalt för männen i första världskrigets skyttegravar; soldaterna skrev dikter om fågeln som flög så fritt över dödens fält och ingen mans land.

John Lewis-Stempel på Bokus

John Lewis-Stempel på Wikipedia

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin