Blind Höna

Sedan 2001

Hamnet

3 januari 2023 | Ingen har kommenterat än

omslag till Hamnet av Maggie O'Farrell

O, Hamnet! Läst för två år sedan, men anmälan blev liggande som ett opublicerat utkast under bloggpausen.

Hamnet – den unge Shakespeare, som bara med en bokstav skiljer sig från dramats Hamlet – är ändå inte huvudperson i boken. Förvisso det centrum som den kretsar kring. Men O’Farrells ärende är en äreräddning av Anne (eller Agnes, som hon också verkar ha haft som namn) Hathaway, Shakespeares hustru.

Hon som man brukat påstå var dum och lantlig: som var åtta år äldre; som man hävdat att Shakespeare tvingades gifta sig med mot sin vilja … och som han hånfullt gav ”sin näst bästa säng” i sitt testamente.

Men några säkra belägg för att William skulle ha föraktat sin Anne/Agnes finns inte. Och allt luktar nog en hel del av fördomar och manlig geni-dyrkan. Hamnet är förstås fiktion – mästerlig och prisbelönt! Men den som läst den tänker sig nog för innan hen slentrianmässigt faller i samma fälla.

För O’Farrells Agnes/Anne har en helt annan, egen integritet och egen intelligens, helt skild från mannens. En intrikat detalj är att Shakespeare aldrig nämns vid namn i boken: han är ”latinläraren”, ”maken” eller helt enkelt ”mannen”. Där mannen lever sin värld genom böckerna och texterna, har Anne direktkontakt med världen och sinnena.

Vi kommer aldrig att få veta vad som är sant om Agnes/Anne och Will – men hur som helst är det en enastående stark roman.

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin