Blind Höna

Sedan 2001

Inte så varsk

17 september 2002 | Ingen har kommenterat än

Av en bonde fick jag en gång höra adjektivet varsk. Det betyder ungefär ”väldigt uppmärksam, känslig”, fast ännu mer; snarast ”ha förmågan att känna på sig något”. Det var svårt att skjuta duvor, klagade han: man försöker smyga sig på dem men di är så varska.
Ordet är förstås släkt med substantivet varsel och verben varsna och varsko. Men jag har aldrig sett det i någon ordbok (har inte kollat SAOB). Ändå är det ju ett alldeles utmärkt ord; vackert, kärnfullt och användbart.
Uppenbarligen fanns ingen tillräckligt varsk person i moderat–toppen, som kunde se faran komma. Ännu på morgonen idag tisdag (ett och ett halvt dygn efter valet) låg texten nedan överst på Bo Lundgrens egen sida:
"Segerstämning rådde i ett soligt Malmö när Bo Lundgren startade sin sista kampanjdag i valrörelsen. En stor skara malmöbor hade samlats för att lyssna på Sveriges nästa statsminister."
Så blev det inte. Och den duvblå flocken har decimerats kraftigt.
Frågan är väl nu om någon kan komma på ett lika kärnfullt uttryck just för motsatsen till varsk: ett ord som skulle betyda ”okänslig, ouppmärksam, okänslig för fina signaler eller tecken i tiden”?

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin