Blind Höna

Sedan 2001

Sparvhök

6 februari 2003 | Ingen har kommenterat än

Hans Blix tycks ha kallat Per Ahlmark ”en speciell liten sparvhök” i en intervju.
Jag undrar om han bara har missat poängen med det amerikanska utrycket ”chickenhawk” (se Blind Höna-notisen ”Kycklinghök”). Eller trodde han verkligen att ”sparv” skulle ge samma associationer i svenskan?
Sparvhök – Sparrowhawk – det är ju trollkarlen, huvudpersonen i Ursula K LeGuins berättelser från Övärlden, Earthsea.
Från början var det en trilogi. Trollarlen från Övärlden, Gravkamrarna i Atuan och Den yttersta stranden kom ut mellan 1968 och 1972. Och 18 år senare kom plötsligt en fjärde del, Tehanu. Och så år 2001 dels novellsamlingen Tales from Earthsea och romanen The other wind, som belönades med World Fantasy Award i fjol. Lite intressant är det att The other wind tar upp precis samma tema som Philip Pullman i Bärnstenskikaren, sista delen i trilogin om guldkompassen.
Det är inte mycket att orda om LeGuin; hon är en mästerlig författare och lysande stilist. I år får hon ta emot Grand Master-priset vid Nebula Awards i april.
LeGuins egen sajt finns en del utdrag, länkar och annat. Svårnavigerat dock, så det gäller att leta runt. Fast den här länken – Margaret Atwoods essä kring novellsamlingenThe Birthday of the world i New York Review of Books – får ni direkt. En favoritförfattare skriver om en annan. Bättre kan det nästan inte bli.

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se och ett engelskspråkigt syskon på stupidsystem.org.

Arbetet med bokprojektet "Den svenska bloggens historia" bloggas på blogghistorien.se.

RSS-flöde

Sök

Admin