Blind Höna

Sedan 2001

Talking spamish

6 april 2003 | Ingen har kommenterat än

På sista tiden har jag fått en hel del mejl på spamish – ett språk som lingvister hittills till stor del ignorerat.
"Spamish" - synbarligen ett nytt språk Bland annat därför,
är det mesta kring spamish ännu höljt i dunkel. Vi vet ännu inget säkert om uttal, grammatik, vilken språkfamiljen det tillhör – knappt ens var det talas.
Ett preliminärt lexikon över spamish har dock just börjat sammanställas. Hittills vet vi att ”smole toorknob sgq rjc ckdcmz” betyder ”Interest Rates are at their lowest point in 40 years”. ”Smght wrelk” står för ”order prescription medications online”.
Mer spamish”Iate semret” tycks vara en hälsningsfras, ”Hey hows work been lately?”, medan ”Woyld dnsh” verkar kunna uttydas som ”Order confirmation”. ”Testraint cvke ughnvghu” har innebörden ”hormone replacement therapy”.
Man ser genast att spamish är mycket olikt både svenska och engelska. Men å andra sidan verkar det ha lånat in en del engelska ord. Ordet ”significawce” verkar vara ett inlånat ”significance” med den ovanliga ljudförändringen n > w.
De flesta mejl på spamish kommer också från personer med namn som Isaac Arthur, Angelica Coffey eller Wendell Cox. Och en del mejl är huvudsaligen på engelska, men med några ord eller fraser på spamish, som ”jd uzvipizc no kidding we have it”.
Iate semret - en hälsningsfras på spamish?Det verkar som avsändarna strör in glosor från spamish för att höja sin status – precis som svenskar idag kryddar sitt språk med engelska glosor (”fucking ultracool pannkaka det här”). I så fall verkar spamish vara ett högstatus- eller mode-språk på uppgång i den miljö där det möter engelsktalare.
Det pekar ju på att spamish hör hemma i något flerspråkigt engelsktalande område. Men vilket?
Enligt en teori är spamish ett hittills okänt keltiskt språk, och skulle då höra hemma någonstans på Brittiska öarna. Kanske är det släkt med släkt med graeliskan: en del har sett likheter mellan kända graeliska satser som ”Unddha ghallach y shannoch” och spamish ”tinse rield eaqd” eller ”knya blbzh flructiu”. En vanlig uppfattning är dock att graeliska bara kan uttrycka förolämpningar. Spamish verkar nästan bara kunna användas för att sälja saker.
She wanted to do it
Å andra sidan tycks en del ord på spamish vara mycket långa: ett exempel är ”elulvvunumvnw-
bhuesskdbyfmcsheiqbftturenvdswrdpi”
, vilket uppenbarligen betyder ”she wanted to do it”. Det verkar peka på att spamish är ett så kallat polysyntetiskt språk.
Typiskt för sådana språk är just att verben är väldigt långa, eftersom en massa information om en handling byggs ihop med verbet: subjektet (she), objektet (it), men gärna också diverse omständigheter som vilja, grad av frivillighet (wanted to), vem man talar till och så vidare. (Ett välkänt exempel är ju mohikanska ”washakotya’tawitsherahetkvhta’se”, vilket ungefär betyder ”han gjorde hennes kläder fula”.)
Många indianspråk i Nordamerika är polysyntetiska; spamish skulle alltså kunna ha sitt ursprung i USA. Kanske är spamish ett blandspråk som michif, som blandar franska och cree: Moñ frayr pi ma soeur ki mówewak kókom sa gallet – Min bror och min syster åt farmors havrekakor. Men polysyntetiska språk finns också i Australien, där det ju också talas engelska.
Några har även velat se likheter mellan syldaviska och spamish: satser som ”en nsocödrugt lapzszrazdzeu kzöenig u zgaf se nez” (”kungen slog honom med spiran på näsan”) har onekligen en viss likhet med ”kbava bni p afhn b knya blbzh flructiu exxpbkhx”. Men det sista ordet, med ”xx”, verkar peka på maltesiska (ett språk som har inslag från två olika håll – italienska och arabiska), det enda kända språk som dubbeltecknar x.
Teorierna är alltså många. Men den största frågan är ändå: varför fortsätter detta folk att skicka meddelanden på sitt märkliga språk som ingen kan tolka?

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin