Blind Höna

Sedan 2001

Kartor över framtiden

9 juni 2003 | Ingen har kommenterat än

Henrik och jag kom fram till en enkel fyrfältsmatris för att beskriva de vanligaste science fiction-genrerna.
Man använder vertikalt kolumnerna ”Industrialiserad” och ”Avindustrialiserad”.
Horisontellt har vi de två raderna ”Olycklig” respektive ”Lycklig”.
Den första möjliga kombinationen är industrialiserad och olycklig. Det är cyberpunk, Blade Runner och Matrix idag; Harrisons Make room, Pohl & Kornbluths Space Merchants igår.
Går vi medsols har vi sedan kombinationen avindustrialiserad och olycklig. Det är efter-katastrofen-temat: Earth Abides, Jersilds Efter Floden, och Margaret Atwoods nya Oryx and Crake.
Nästa ruta är avindustrialiserad och lycklig. Detta är den ekologiska utopin; inte så vanlig men Ursula k LeGuins Shevek hör i alla fall hit, liksom många av Clifford Simaks böcker.
Den sista möjligheten är då industrialiserad och lycklig. Tyvärr har denna kombination varit död i närmare femtio år. Man får väl i princip gå tillbaka till femtiotalet, med tidiga Heinlein-opus (Dörren till sommaren, Egen rymddräkt finnes) eller helst ända tillbaka till Ralph 124C41+ (som Johan har!), eller ännu tidigare utopister som Edward Bellamy.
OK: nu vet du. Sätt igång och skriv!

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se och ett engelskspråkigt syskon på stupidsystem.org.

Arbetet med bokprojektet "Den svenska bloggens historia" bloggas på blogghistorien.se.

RSS-flöde

Sök

Admin