Blind Höna

Sedan 2001

Löpande bandet – en realitet

26 oktober 2003 | Ingen har kommenterat än

”Den digitala anden har släppts ur sin flaska och kommer inte att återvända dit – Informationsåldern slår sönder löpande bands-principen i de flesta industriella grenar, och medieindustrin är inget undantag.
Så citerar DN European Online Journalism i artikeln om hypertextberättande (26 oktober).
I själva verket återinförs nu de löpande banden i industrin. På Saab i Trollhättan är ett nytt läskigare löpande band tillbaka, liksom jobben med armarna uppåt. Modellen med självbestämmande arbetsstationer och roterande arbetsuppgifter försvinner.
Den satsning på mänskligare arbetsmiljö i framför allt industrin, som vi såg under 70- och 80-talen, framstår som en parentes. Hårdare global konkurrens och teknisk utveckling driver fram underbemannade arbetsplatser och ett högre tempo. Även inom medieindustrin, där nyhetsproduktionen är mer strömlinjeformad än någonsin, och, förstås, likaså inom servicenäringarna.
Om det kan man läsa i Arbetslivsinstitutet skrift ”Hållbara arbetsplatser – botemedel mot ett sjukt arbetsliv?” av Harald Gatu (SALTSA, Arbetslivsinstitutet 2002).
Citatet är ännu ett exempel på de utopiska drömmarna om datateknikens frigörande och välsignelsebringande kraft.

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin