Blind Höna

Sedan 2001

Expressen nattsuddar

22 januari 2004 | 1 kommentar

För mindre än en vecka sen hävdade Expressen att de inte gör osynliga rättelser i texter på expressen.se (På Kornet: Rätta misstagen på din sajt – men gör det rätt).

Men när expressen.se rapporterat kring de två döda flickorna på Hallandsåsen har man åter bara raderat sina första, felaktiga uppgifter om att flickorna blivit skjutna – utan kommentarer. En skarpsynt läsare har uppmärksammat det på mediekritik.nu: Expressen ändrar artiklar i efterhand. (Tack Johan för länken).

I ett svar på kritiken ser redaktionschefen på Expressen inga problem med att sudda i publicerade artiklar.

En bra kommentar till Expressens hållning, som också tar upp en etisk risk (som jag inte gick in på i min artikel) kommer signaturen Duckman med på samma sida:

”Efter att ha läst Thomas Mattssons officiella svar ifrån Expressen så förstår jag nu varför tidningen innehållit så mycket felaktigheter på sista tiden. Om man är av den åsikten att man kan redigera artiklar i efterhand så kanske man också vågar chansa mera?
’Jo du Chefred. Jag har en smaskig nyhet här som verkligen skulle sälja lösnummer om vi skrev den. Jag kan dock bara verifiera sanningshalten till cirka 50%.’
’Det är ok, grabben. Skriv artikeln. Om det visar sig att den är fel så kan vi ju alltid redigera den i efterhand. Det är inga problem.’

Kanske skulle det vara bättre för tidningen om man införde policyn att man INTE fick korrigera artiklar i efterhand. Då skulle man nog mer värna om att kontrollera sina uppgifter en extra gång och då skulle inte vilket skit som helst kunna publiceras.

Värna om er egen integritet, Expressen!”

Faktiskt lanserades just arbetssättet ovan av FinansVision (nu nedlagd) häromåret: det var rätt att lägga ut obekräftade rykten, och sedan se om någon protesterade. Och var det rätt kom man ju före konkurrenten.

Kommentarer

En kommentar to “Expressen nattsuddar”

  1. Petteri
    mars 6th, 2004 @ 11:13

    Var det inte det omvända som gällde FinansVision – Peppe Engberg skrev en krönika som raljerade över det faktum att vi lever i en tid där rykten är sanna tills de är motbevisade. Det var väl inte upphöjt till den metod efter vilken FV arbetade?

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin