Blind Höna

Sedan 2001

Runda hörn i Berlin

20 augusti 2004 | 3 kommentarer

berlinhus.jpg
Jag är inte expert på arkitektur, men det kändes som om sättet att låta husen rundas mjukt i gathörnen var något speciellt för Berlin. Mycket funkiskänsla; ny-funkis kanske, för många av husen var nybyggda.
Ofta utnyttjades rundningen till att bryta fasaden på ett sätt som inte låter sig göras med ett rätlinjigt, vanligt hörn; man fogade in panoramafönster eller någon annan utsmyckning, vilket i hög grad gav byggnaden sin speciella uttryck, sin signatur.
Och detta i ett land som jag tidigare förknippat med mottot på Ritter sport-chokladkakorna (fördelar i kvalitetsordning?): ”Quadratisch, praktisch, gut!”. (Numera dock, i sanningens namn, utbytt till det vekare ”Qualität im quadrat”.)
Jo, Hönan har flaxat runt i Europa och Sverige i sommar, men är nu tillbaka i redet och har börjat picka och leta. Mer kommer.

Kommentarer

3 kommentarer to “Runda hörn i Berlin”

  1. Peter Lindberg
    augusti 20th, 2004 @ 07:49

    I Barcelona (har inte varit där, men läst om staden) verkar många kvarter ha ”avfasade” hörn, så att korsningarna öppnas upp som små torg.
    Nu när du är tillbaka så tycker jag att du ska börja pinga http://intressant.se

  2. Bengt O.
    augusti 20th, 2004 @ 09:45

    Vid Wiens centrala torg, Stefansplatz, byggdes för mer än 10 år sedan det s.k. Haashuset, glasfasad med rundat hörn mot själva torget. Eftersom det bröt mot den imperiala stilen blev det oerhört kritiserat av allmännna opinionen men som alltid i sådana fall svängde det efter några år och numera är man stolt över denna byggnad vars rundade hörn har vidgat utsikten mot Stefansdomen från en av de viktigaste promenad- och affärsgatorna.
    http://www.wien-vienna.at/blickpunktehaas.htm
    När jag kommer tillbaka från en kortare utflykt till Norrland skall jag förresten ta Dig, Peter Lindberg och bloggaren bakom ”Rosso” i örat för det ni skriver, ellert snarare inte skriver, om arkitektur. Det blir en svidande vidräkning kan jag lova 😉

  3. Peter Lindberg
    augusti 21st, 2004 @ 19:24

    Det ser jag fram emot!

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin