Blind Höna

Sedan 2001

Kommunikation

30 oktober 2004 | Ingen har kommenterat än

Det finns ett bra citat i Roger Donaldsons ”Thirteen days”. När flottan börjar skjuta mot ett rysk lastfartyg, i strid med presidentens order, får utrikesminister McNamara ett utbrott:

”This is not a blockade. This is language. A new vocabulary, the likes of which the world has never seen! This is President Kennedy communicating with Secretary Khrushchev!”

13 dagar” kompletteras väl av dokumentären ”Fog of war”, en lång intervju med Robert McNamara, idag 78 87 år gammal. Om du inte kan se filmen, kan man gå till filmens webbplats (helt gjord i Flash) och se en ganska fånigt animerad McNamara röra sig till ljudklipp ur intervjuerna. Observera den lilla texten ”Related text” under årtals-indikatorn – där finns mer info. Och varje stjärna runt den runda bilden är länk till en bild.

Fog of Wars undertitel är ”Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara”.

Den första av dessa är något som omedelbart ger återklang hos mig som användbarhetsexpert: ”Empathize with your enemy”. Försök sätta dig in i hur din motståndare tänker.

Just det räddade troligen världen från kärnvapenkrig. Bröderna Kennedy var tvungna att försöka föreställa sig vad Krusjtjev tänkte och kände, för att förstå om erbjudandet om en lösning, som Krusjtjev skickat, var värt att ta på allvar.

Att försöka sätta sig in i en annan människas situation – hon må vara motståndare eller inte – är i grunden en förutsättning för all kommunikation.

På IMDBs sida för Fog of war finns några diskussioninlägg kring om McNamaras erfarenheter kan tillämpas på Irak-kriget, och om vilka misstag Bush-regeringen i så fall gjort.

Lustigt nog är det flera av McNamaras teser som också svarar mot idéer och tankar jag har kring användbarhet, till exempel

  • Rationality will not save us
  • Get the data
  • Belief and seeing are both often wrong
  • Be prepared to reexamine your reasoning

Kanske är det bara för att flera av McNamaras teser i första hand är en sorts verktyg för analytiskt tänkande i allmänhet – inte specifikt kopplade till en krigssituation.

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin